Συνδρομή από Μέρκελ ζητεί ο Τσίπρας

Συνδρομή από Μέρκελ ζητεί ο Τσίπρας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμβολή της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, προκειμένου η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος «να ολοκληρωθεί γρήγορα και χωρίς αιματοχυσία», πρόκειται να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που θα έχουν οι δυο τους αύριο, στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία, στο Λονδίνο.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα σπεύδουν να επισημάνουν ότι, ενώ οι υπόλοιπες συναντήσεις του κ. Τσίπρα θα έχουν ως μοναδικό αντικείμενο τη διαχείριση του προσφυγικούμεταναστευτικού ζητήματος, η συνάντηση με την κ. Μέρκελ θα είναι εφ’ όλης της ύλης, με τον πρωθυπουργό να είναι έτοιμος να μεταφέρει στη Γερμανίδα καγκελάριο το κλίμα που επικρατεί στη χώρα και το δύσκολο έργο της κυβέρνησης να προχωρήσει με τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη σημασία που έχει αυτή η κατάσταση να μην τραβήξει σε μάκρος, καθώς εμπεριέχεται ο κίνδυνος συνολικότερης αποσταθεροποίησης από μια τέτοια εξέλιξη και ακύρωσης ακόμα και των μικρών βημάτων προς τη σωστή κατεύθυνση που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Η κυβέρνηση δείχνει να καλλιεργεί συστηματικά κλίμα δρομολόγησης ευρύτερων κινήσεων αποσταθεροποίησής της, και ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου επικαλέσθηκε τη λαϊκή νομιμοποίηση της κυβέρνησης απέναντι «σε οργανωμένα συμφέροντα τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας». Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε σε διείσδυση στις αγροτικές κινητοποιήσεις δυνάμεων που προσπαθούν να εμποδίσουν κάθε διάλογο με την κυβέρνηση «και να δημιουργήσουν κλίμα πολιτικής αναταραχής», αλλά και στην άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αναφορικά με τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Πάντως, και με αφορμή τα σενάρια που άρχισαν να αναπτύσσονται χθες, με επίκεντρο τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους κ.κ. Γεννηματά και Κουβέλη, περί ενδεχόμενης διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος, ή ακόμα και εκλογών, η κ. Γεροβασίλη έσπευσε να τα διαψεύσει. «Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα σταθερό οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, και οι εκλογές θα τορπίλιζαν μια τέτοια διαδικασία», δήλωσε. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν ακόμα και τις αγροτικές κινητοποιήσεις «προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης». Η κυβερνητική εκπρόσωπος ήταν επίσης κατηγορηματική ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση σε επίπεδο αλλαγής κυβερνητικής πλειοψηφίας». Εμφανίσθηκε βέβαιη ότι η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατηρείται και δεν κινδυνεύει από πιθανές απώλειες. Προς τούτο επικαλέσθηκε τις συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό των Κ.Ο. των δύο κομμάτων, όπου, όπως ανέφερε, «δεν έχει καταγραφεί τίποτε πέραν παρατηρήσεων που πολλές από αυτές γίνονται και δεκτές στη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων της κυβέρνησης». Τέλος, εμφανίσθηκε κατηγορηματική ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, «ούτε έχει συζητηθεί ούτε είναι αναγκαίος», όπως δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή