Σχέδιο για νέους φράχτες στα σύνορα

Σχέδιο για νέους φράχτες στα σύνορα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο πλήρους αποκοπής της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό κορμό με την οχύρωση των συνόρων -μετά την ΠΓΔΜ- και της Βουλγαρίας, ώστε να αποκλειστεί κάθε διέξοδος των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών από τη Ελλάδα προς την Ευρώπη, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τα Σκόπια ανοιγοκλείνουν με διάφορα προσχήματα την πόρτα εισόδου στους πρόσφυγες, εγκλωβίζοντας επί πολλές ώρες στη διάβαση της Ειδομένης χιλιάδες ανθρώπους.

Η πρωτοβουλία, που αποκαλείται «ευρωπαϊκό σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ανήκει στις λεγόμενες «χώρες του Βίζενγκραντ» (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία) και προβλέπει τη μετατροπή και της Βουλγαρίας, μετά την ΠΓΔΜ, σε «δεύτερη ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας» με την ανάπτυξη στα νότια σύνορά της με την Ελλάδα, ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και την ανύψωσή σιδερένιων φραχτών.

Την «ιδέα», που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., συζήτησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας κατά την επίσκεψή του στη Σόφια, με τον Βούλγαρο ηγέτη κ. Μπόικο Μπορίσοφ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κ. Βίκτορ Ορμπαν. Ο κ. Μπορίσοφ επιφυλάχθηκε να απαντήσει, κάτι που αναμένεται να πράξει στη σύνοδο των ηγετών των χωρών του Βίζενγκραντ στις 15 Φεβρουαρίου στην Πράγα, στην οποία τον προσκάλεσε ο κ. Ορμπαν. Σύμφωνα όμως με τα όσα ανακοίνωσαν λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του κ. Ορμπαν στη Σόφια οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, το σχέδιο προβλέπει την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων των χωρών τους, με διακρατικές συμφωνίες, μια και η Βουλγαρία δεν ανήκει στη Σένγκεν, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα για την ενίσχυση της βουλγαρικής συνοριοφυλακής με ταυτόχρονη οικονομική βοήθεια για την ανέγερση φραχτών στη μεθόριο με την Ελλάδα, κατά τα πρότυπα της FYROM στην Ειδομένη αλλά και εκείνου που κατασκευάζει η Βουλγαρία στη συνοριογραμμή της με την Τουρκία.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, που θεωρείται πολύ πιθανή, καθώς ο κ. Μπορίσοφ έχει δηλώσει πως εάν άλλες ευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους θα πράξει το ίδιο και η Βουλγαρία, η Ελλάδα θεωρείται βέβαιο πως θα υποστεί «ασφυξία» και οι συνέπειες θα είναι τεράστιες.

Η προοπτική, ωστόσο, να κλείσει η Σόφια τα σύνορα με την Ελλάδα προκαλεί ανησυχίες στο εσωτερικό της χώρας. Σε άρθρο του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων και πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στη Μεγάλη Βρετανία κ. Λιουμπομίρ Κιουτσούκοφ προειδοποιεί ότι «η συσσώρευση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων σε ελληνικό έδαφος θα αποτελούσε άμεσο κίνδυνο για τη Βουλγαρία» και τονίζει: «Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τα Βαλκάνια άρχισαν επιτέλους να λειτουργούν ως οικονομική περιοχή. Μόνο η Βουλγαρία έχει εμπορικές ανταλλαγές, ύψους εννιά δισ. λέβα, με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Η δημιουργία εσωτερικών συνόρων μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία και οι φράχτες ενδέχεται να ξυπνήσουν τα παλιά πάθη. Είδαμε τι συνέβη με την αύξηση της έντασης μεταξύ Σερβίας και Κροατίας πριν από μερικούς μήνες με αφορμή το κλείσιμο των συνόρων».

Με τίτλο «κάνουν την Ελλάδα γκέτο προσφύγων» η εφημερίδα «ΣΤΑΝΤΑΡΤ» γράφει: «Εάν η Ε.Ε. θέσει πραγματικά την Αθήνα υπό καραντίνα, η Βουλγαρία θα χρειαστεί επειγόντως φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα. Διαφορετικά, μετά το κλείσιμο του δρόμου μέσω ΠΓΔΜ, το μεγάλο προσφυγικό κύμα θα κατευθυνθεί προς το έδαφός μας. Ο Μπορίσοφ έχει περάσει την ηλικία στην οποία οι άνδρες πιστεύουν στα παραμύθια, γι’ αυτό δεν θα χάσει χρόνο με φλυαρίες περί “ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”. Αυτή η αλληλεγγύη δεν υπάρχει πλέον και η Ελλάδα πρώτη θα το αισθανθεί με τη μετατροπή της σε προσφυγική κατασκήνωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Το ζητούμενο είναι να πράξει η Βουλγαρία παν το δυνατό και μάλιστα το συντομότερο, για να αποφύγει τη θλιβερή μοίρα της Ελλάδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή