Τρίμηνη προθεσμία για τη Σένγκεν

Τρίμηνη προθεσμία για τη Σένγκεν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες επισήμως την έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, που είχε παρουσιαστεί την περασμένη εβδομάδα στο Κολέγιο Επιτρόπων, προκαλώντας συναγερμό στην Αθήνα, και απηύθυνε σειρά συστάσεων προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη κοινοτική πηγή, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 18 του μηνός, ετοιμάζεται νέο έγγραφο προόδου που θα υιοθετηθεί από το Κολέγιο την επόμενη εβδομάδα κι εκεί θα πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα η πρόοδος της Ελλάδας από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε συντάχθηκε η έκθεση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου θα είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα και την αξιολόγηση της Σένγκεν, καθώς θεωρείται ότι θα έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα για να φανεί εάν η Αθήνα έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Συγχρόνως αναμένεται επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της Σένγκεν ξανά έως τις αρχές Απριλίου.

Τους επόμενους τρεις μήνες, η Ελλάδα πρέπει να λάβει μια σειρά από μέτρα ώστε να μη γίνει χρονική επέκταση συνοριακών έλεγχων στις χώρες που ήδη έχουν και για να μην επιβληθούν καινούργιοι στα ελληνικά σύνορα. Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε χθες πως «προτείνουμε μια δέσμη συστάσεων για να διασφαλίσουμε ότι σε όλα τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας διεξάγονται έλεγχοι σύμφωνα με τους κανόνες Σένγκεν», και τόνισε ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές για να βελτιώσουν την κατάσταση. Αναλυτικά τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Αθήνα αμέσως είναι τα ακόλουθα:

• Βελτίωση της διαδικασίας καταγραφής και ταυτοποίησης των μεταναστών και εξασφάλιση επαρκούς αριθμού σαρωτών δακτυλικών αποτυπωμάτων.

• Ελεγχος ταξιδιωτικών εγγράφων μέσω των βάσεων δεδομένων του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και της Ιντερπόλ, αλλά και εθνικών βάσεων δεδομένων.

• Εκκίνηση των διαδικασιών επιστροφής για τους παράνομους μετανάστες, που δεν ζητούν άσυλο και δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

• Βελτίωση της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων με τη δημιουργία ενός επαρκούς συστήματος παράκτιας παρακολούθησης που θα καλύπτει το σύνολο των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Το σύστημα επιτήρησης θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα ανίχνευσης όλων των σκαφών, συμπεριλαμβανομένων των μικρών σκαφών που διασχίζουν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των ανωτέρω δύο χωρών.

• Επείγουσα εκπαίδευση και εξοικείωση των αξιωματικών με την ανάλυση κινδύνου (προφίλ κινδύνων, δείκτες κινδύνου, πλαστά έγγραφα) και τις σχετικές συστάσεις της Επιτροπής σχετικά με το φαινόμενο των ξένων μαχητών.

• Επαλήθευση όλων των προϋποθέσεων εισόδου για τους υπηκόους τρίτων χωρών που εισέρχονται με θεώρηση (visa). Επαλήθευση της ταυτότητας του κατόχου της θεώρησης και της γνησιότητάς της, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS) – χρήση σαρωτών δακτυλικών αποτυπωμάτων των θεωρήσεων.

• Ενσωμάτωση της φωτογραφίας του κατόχου του διαβατηρίου στην αυτοκόλλητη θεώρηση (visa sticker).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή