Αξιολόγηση – εξπρές ζήτησε από Μέρκελ ο Τσίπρας

Αξιολόγηση – εξπρές ζήτησε από Μέρκελ ο Τσίπρας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα της Αθήνας «να τελειώνουμε γρήγορα με τη διαπραγμάτευση» μετέφερε στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχαν χθες στο Λονδίνο, στο περιθώριο της διάσκεψης δωρητών για τη Συρία. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με συνεργάτες του, επισήμανε προς την κ. Μέρκελ ότι η Αθήνα είναι συνεπής έναντι των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει και τηρεί τα χρονοδιαγράμματα, έχοντας καταθέσει από τις αρχές Ιανουαρίου την πρότασή της για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, επί της οποίας δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από τους εκπροσώπους των θεσμών. Τόνισε, δε, ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση επιθυμούν να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και, προς τούτο, θα πρέπει όλες οι πλευρές να δείξουν διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης. Επιπλέον, παρουσίασε στην καγκελάριο θετικά δείγματα της ελληνικής οικονομίας, όπως τα στοιχεία για αυξημένα έσοδα, για υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, την ολοκλήρωση αποκρατικοποιήσεων, όπως των περιφερειακών αεροδρομίων και του ΟΛΠ, για να υπογραμμίσει ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει εικόνα σταθεροποίησης, η οποία θα μπορούσε να διαταραχθεί από ενδεχόμενη παράταση της διαπραγμάτευσης σε βάθος χρόνου. Αντίθετα, η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για το θέμα του χρέους μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με το Μαξίμου, ως το θετικό μήνυμα που θα δώσει ουσιαστική ώθηση στην οικονομία. Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ εμφανίσθηκε να συμφωνεί ότι θα πρέπει να προχωρήσει η αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις και κωλύματα, ωστόσο παρέπεμψε προς τούτο στους θεσμούς και στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση.

Το ενδεχόμενο παράτασης σε βάθος χρόνου της διαπραγμάτευσης ανησυχεί την κυβερνητική ηγεσία, καθώς, πέραν των εκπροσώπων του κουαρτέτου, η κυβέρνηση καλείται να διαχειρισθεί την κοινωνική αντίδραση στα νέα μέτρα, η οποία δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης. Αντίθετα, καθώς στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έρχεται να προστεθεί και το φορολογικό, αναμένεται μεγαλύτερη κοινωνική ένταση, την οποία εισπράττουν οι βουλευτές.

Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο πρώτος κύκλος των οποίων ολοκληρώνεται σήμερα, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι σε σχέση με το πλαίσιο των αλλαγών που η κυβέρνηση προτείνει, μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις από τους εκπροσώπους των θεσμών. Ουσιαστικά, πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι η άλλη πλευρά δεν έχει ακόμη επισήμως τοποθετηθεί και ότι οι συζητήσεις αφορούν, κατά κύριο λόγο, την παροχή επιπλέον στοιχείων και διευκρινίσεων που ζητούν ως προς τα δεδομένα που έχει παρουσιάσει η Αθήνα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επίσημη τοποθέτηση των θεσμών και, κατά συνέπεια, οι διαθέσεις τους έναντι της κυβέρνησης, θα αποτυπωθεί σε περίπου μία εβδομάδα. Βεβαίως, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πριν από αυτό θα υπάρξουν διαρροές και ανεπίσημες τοποθετήσεις, από τις οποίες θα φανεί το κλίμα που η άλλη πλευρά θα επιδιώξει να δημιουργήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή