Το παρασκήνιο της έγκρισης των 3 δισ. ευρώ

Το παρασκήνιο της έγκρισης των 3 δισ. ευρώ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν την Τετάρτη τη συμφωνία χρηματοδότησης της Τουρκίας, ύψους 3 δισεκατομμύρια ευρώ, για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους στη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα, ωστόσο, έως το απόγευμα της Τετάρτης δεν ήταν βέβαιο ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συμφωνούσαν να προσφέρουν το χρηματικό ποσό που τους αντιστοιχούσε.

Οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι για να περιορίσει η Αγκυρα τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη χρειάζεται χρηματοδότηση. Οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν δεσμευθεί ότι θα παράσχουν 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για κάλυψη των άμεσων αναγκών των προσφύγων, όπως τρόφιμα, υπηρεσίες υγείας αλλά και εκπαίδευση.

Ακριβώς επειδή υπήρχαν δισταγμοί από μία σειρά ευρωπαϊκά κράτη να είναι γενναιόδωρα με την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να αυξήσει τη δικιά της συνδρομή από 500 εκατ. ευρώ σε 1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 2 δισ. να καλυφθούν από εισφορές των κρατών- μελών.

Η Τουρκία σήμερα φιλοξενεί ένα από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς στον κόσμο, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι πάνω από 2,4 εκατ. Σύροι πρόσφυγες. Εκτιμάται επίσης ότι η προσφυγική κρίση έχει κοστίσει στην Αγκυρα μέχρι στιγμής 7 δισ. ευρώ. «Το Ταμείο για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους και θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να παραμείνουν πιο κοντά στα σπίτια τους», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γ. Χαν.

Στην Ελλάδα αναλογούν 25 εκατομμύρια ευρώ στο ειδικό ταμείο που θα συσταθεί, ενώ για την Κύπρο το θέμα χρηματοδότησης της Τουρκίας ήταν πολύ λεπτό και υπήρξε έντονο παρασκήνιο προκειμένου να βρεθεί μία λύση.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε διαφοροποιηθεί από την αρχή. Εξέφρασε μεν την κατανόησή του στην ανάγκη για βοήθεια προς τους Σύρους πρόσφυγες, υπενθύμισε όμως στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ότι στην Κύπρο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 167.000 πρόσφυγες εξαιτίας της Τουρκίας και πρότεινε τα 2,3 εκατ. ευρώ -που είναι το μερίδιο της Κύπρου για την Τουρκία- να δοθούν στους πρόσφυγες στην Ιορδανία και στον Λίβανο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στην τοποθέτηση του κ. Νίκου Αναστασιάδη αντιτάχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ασκούσε πιέσεις στη Λευκωσία, καθώς φοβόταν ότι αν η Κύπρος δεν πλήρωνε το μερίδιό της προς την Τουρκία μπορεί και άλλες χώρες να ακολουθούσαν το παράδειγμά της. Τελικά ύστερα από σημαντικές πιέσεις η Επιτροπή επέτρεψε να εισαχθεί μια υποσημείωση και να δώσει η Κύπρος τη δική της εισφορά στους πρόσφυγες της Ιορδανίας και του Λιβάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή