N.Δ.: Η κυβέρνηση έχει απολέσει το ηθικό πλεονέκτημα

N.Δ.: Η κυβέρνηση έχει απολέσει το ηθικό πλεονέκτημα

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμένει στην προσπάθεια αποδόμησης του «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς και, προσωπικά, του κ. Αλέξη Τσίπρα η Νέα Δημοκρατία, καθώς, σε μία περίοδο που η πλειοψηφία των πολιτών δοκιμάζεται από διαρροές για νέες επιβαρύνσεις, τα απανωτά κρούσματα νεποτισμού στο Δημόσιο προκαλούν.

Μετά τις πληροφορίες, που συνήθως δεν διαψεύδονται, για τοποθετήσεις συγγενών και φίλων, χθες ο εκ των αντιπροέδρων της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης και οι Χρ. Σταϊκούρας, Νικ. Κακλαμάνης και Γ. Τραγάκης (σ.σ. όλοι μέλη της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής) δημοσίευσαν αναλυτική λίστα των τοποθετήσεων που έχουν γίνει, τον τελευταίο χρόνο, σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου (ταμεία, Α.Ε, οργανισμοί), με τη συντριπτική πλειονότητα των όσων επελέγησαν να έχει ένα κύριο χαρακτηριστικό: κομματική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και, δευτερευόντως, των ΑΝΕΛ.

Οι τέσσερις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζουν τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα («δεν διοικήσαμε εμείς αυτό το κράτος των πελατειακών σχέσεων και της σπατάλης και γι’ αυτό είμαστε οι μόνοι που μπορούμε πραγματικά να το αλλάξουμε») για να σημειώσουν ότι «ένα χρόνο μετά, η πραγματικότητα τον διαψεύδει, καθώς καθημερινά, αναδεικνύονται, σε πολλά πεδία και επίπεδα, φαινόμενα άλωσης του κράτους από κομματικά στελέχη της Αριστεράς, φίλους και συγγενείς μελών της κυβέρνησης». «Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας είναι έκθετος», καταλήγει η ανακοίνωση των «γαλάζιων», που έχουν εμφανή διάθεση να αξιοποιήσουν τον κυβερνητισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κινήσεις αυτές της Συγγρού, πάντως, είναι σε άμεση συνάρτηση και με τα επίμονα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που διακινούνται, σε πείσμα της κυρίαρχης ανάλυσης ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας θα κάνει τα πάντα προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Ν.Δ. δεν θα βάλει πλάτη σε μία οικουμενική κυβέρνηση» και δεν θεώρησε ως το πλέον πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. στέλνει μήνυμα ότι η όποια εξέλιξη θα είναι απότοκο της κυβερνητικής κατάρρευσης και όχι πρωτοβουλιών της αντιπολίτευσης και, σιωπηρά, θα ήθελε τον κ. Αλ. Τσίπρα να φέρνει εις πέρας ο ίδιος το πρόγραμμα που συμφώνησε με τους πιστωτές.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε τη συζήτηση περί εκλογών ή οικουμενικής «αντιπαραγωγική», προσθέτοντας ότι « η ίδια η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο χρησιμοποιεί τις δημοκρατικές διαδικασίες για να κερδίσει την ηγεσία της χώρας. Αν σκέφτεται διαφυγή δι’ εκλογών, αυτό είναι πρόβλημα του κ. Τσίπρα». «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βάλει για 2η φορά τις φουστανέλες, όπως το καλοκαίρι με το “Οχι” που έγινε “Ναι”, θα είναι φάρσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει να κυβερνήσει. Εμείς δεν είμαστε εμπόδιο, εκείνοι αυτοϋπονομεύονται», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Κ. Χατζηδάκης (Real), ενώ η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε (90,1) «πως δεν μπορεί να έχουμε έναν πρωθυπουργό που κάθε τρεις και λίγο προσφεύγει σε εκλογές».

Το κόμμα «διαβατήριο» για το κράτος

Ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιοι με το κυβερνών κόμμα σε εθνικές, ευρωπαϊκές ή αυτοδιοικητικές κάλπες, συνδικαλιστικά στελέχη ή ακόμη και, απλώς, σύζυγοι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται στη λίστα όσων τοποθετήθηκαν, στους 12 μήνες αριστερής διακυβέρνησης, στις διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου.

Σε μία πρώτη ανάγνωση, από τις 38 επιλογές προσώπων τους τελευταίους μήνες οι 24 έχουν απευθείας αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δύο αφορούν στελέχη των ΑΝΕΛ, με το κόμμα του Π. Καμμένου να ελέγχει, μέσω πολιτευτών του, το ΝΑΤ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πρώην βουλευτές, πολιτευτές ή υποψήφιοι σε αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές είναι οι επικεφαλής σε ΟΑΕΔ, ΕΤΑΑ, ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΡΓΟΣΕ, ΟΑΣΑ, στις εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, στην Εγνατία και στον ΟΣΕ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΕΝΕ, πάλι, δεν ήταν υποψήφιος, πλην όμως η σύζυγός του είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη.

Ευθεία πολιτική και συνδικαλιστική δράση, εντός ΣΥΡΙΖΑ, έχει το ηγετικό δίδυμο του ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρος του ΕΤΕΑ, ο διευθ. σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, ο πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ, ο διοικητής του ΟΑΕΕ, ενώ ο διευθ. σύμβουλος του ΟΑΣΑ διετέλεσε, νωρίτερα, σύμβουλος στο υπουργικό γραφείο της Θεοδώρας Τζάκρη.

Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ν.Δ. καταλήγει με ένα είδος αυτοκριτικής. «Η κυβέρνηση Τσίπρα, αντί να χτίσει στα όποια θετικά προηγούμενων κυβερνήσεων (π.χ. αξιοποίηση προσώπων της αγοράς, διατήρηση επιτυχημένων προσώπων κ.λπ.) και να διορθώσει σφάλματα και παραλείψεις αυτών, υπερβαίνει και τις πιο αρνητικές πρακτικές του παρελθόντος». Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει και αλλιώς καθώς η αντίστοιχη πρακτική, των ημετέρων, ακολουθήθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή