Βερναρδάκης: Αποκομματικοποίηση και αξιοκρατία τα κριτήρια για την δημόσια διοίκηση

Βερναρδάκης: Αποκομματικοποίηση και αξιοκρατία τα κριτήρια για την δημόσια διοίκηση

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «βαθιά τομή» στην αντιμετώπιση των παθογενειών της Δημόσιας Διοίκησης, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης το νομοσχέδιο "Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης", κατά την πρώτη συνεδρίαση της επεξεργασίας του επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής.

Όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο καταρτίστηκε με κριτήρια την αποκομματικοποίηση του δημόσιου τομέα και την αξιοκρατία στη επιλογή των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ σημείωσε ότι αποτελεί το πρώτο νομοσχέδιο «σε μια ευρύτερη ανάγκη των απαιτούμενων αλλαγών που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον».

Προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση από το ΑΣΕΠ Μητρώου Επιτελικών Στελεχών, στο οποίο θα εντάσσονται προσοντούχοι για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης, που μέχρι σήμερα επιλέγονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, δηλαδή οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς των υπουργείων και οι επικεφαλής των ΠΔΔΔ και ΝΠΙΔ (πλην των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο), όπως πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διοικητές, αναπληρωτές διοικητές και υποδιοικητές.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού τόνισε ότι εισάγονται διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες στην επιλογή των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, «ενώ μέχρι σήμερα καλύπτονται με κομματικά κριτήρια από τους υπουργούς, που θεωρούν το υπουργείο φέουδό τους». Κάλεσε δε την αντιπολίτευση να στηρίξει το νομοσχέδιο, διότι όπως είπε «η Δημόσια Διοίκηση, ο μεγάλος ασθενής του ελληνικού κράτους, μπορεί και πρέπει να θεραπευτεί».

Οι εισηγητές της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και από το Ποτάμι Ιάσονας Φωτήλας χαρακτήρισαν προσχηματική την διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης για ακομμάτιστο Δημόσιο, τονίζοντας ότι ενώ το νομοσχέδιο προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό, στο μεταξύ καλύπτονται οι επιτελικές θέσεις με κομματικά κριτήρια, ενώ η εφαρμογή του Μητρώου θα αρχίσει από τον Ιούνιο του 2018, «αφού θα έχουν στελεχωθεί όλες οι θέσεις από την κυβέρνηση».

«Αν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τότε να το εφαρμόσετε στο αμέσως προσεχές διάστημα», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς. Εάν εφαρμοζόταν σήμερα το νομοσχέδιο δεν θα παρέμεναν στη θέση τους ούτε οι μισοί», υπογράμμισε ο κ. Παπαθεοδώρου, ενώ ο κ. Φωτήλας σημείωσε ότι αν εφαρμοστεί άμεσα τότε «θα το ψηφίσουμε και με τα δύο χέρια.

Απαντώντας, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι εάν υπάρξει συμφωνία επί της αρχής τότε θα επανεξεταστεί ο χρόνος έναρξης της εφαρμογής, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έχει θεωρητικά χρονική προοπτική 20-30 χρόνων «και δεν δημιουργήθηκε με το σκεπτικό της διαχείρισης του εφήμερου».

Κριτική ασκήθηκε και για τον αποκλεισμό από τη συμμετοχή στο Μητρώο στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, με τον αναπληρωτή υπουργό να απαντά ότι αυτό συμβαίνει διότι επιχειρείται να αξιοποιηθεί «το ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό» που διαθέτει το Δημόσιο, ενώ επιδιώκεται να αποφευχθούν οι ασαφείς σχέσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που υπάρχουν στην Ελλάδα, γεννώντας φαινόμενα διαφθοράς.

Ο Χρήστος Παππάς ανέφερε ότι η Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, διότι όπως είπε «αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για να διορίσει αυτούς που επιθυμεί με μια νομιμοφανή διαδικασία».

Αρνητική θα είναι και η ψήφος του ΚΚΕ, καθώς -όπως εξήγησε ο Γιάννης Δελλής- «το νομοσχέδιο χρησιμοποιεί τον δημόσιο τομέα για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι μετατρέπονται σε εργαλεία για την επίτευξη κερδοφορίας».

Ο Γιώργος Καρράς σημείωσε ότι η Ένωση Κεντρώων δεν έχει αποσαφηνίσει εάν θα ψηφίσει θετικά ή αρνητικά, ενώ ζήτησε την κατάργηση των γενικών γραμματέων των υπουργείων, καθώς όπως είπε τα καθήκοντά τους καλύπτονται από τους γενικούς διευθυντές.

Η δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη με την ακρόαση 20 φορέων, την επόμενη ημέρα θα διεξαχθεί η κατ' άρθρων συζήτηση, θα ακολουθήσει η δεύτερη ανάγνωση την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή