«Αντικρουόμενα συμφέροντα Ελλάδας – ΠΓΔΜ»

«Αντικρουόμενα συμφέροντα Ελλάδας – ΠΓΔΜ»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με την πιθανότητα κλεισίματος των συνόρων από γειτονικές χώρες, αλλά και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των hotspots και των κέντρων μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα, βρίσκεται η κυβέρνηση. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, σε συνέντευξή του (Wall Street Journal) εξέφρασε την ελπίδα να μη φθάσει η κατάσταση σε προσωρινή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν, καθώς κάτι τέτοιο θα επηρέαζε τη χώρα του. «Ωστόσο», είπε ο κ. Πόποσκι, «η κατάσταση εξελίχθηκε με τόσο δραματική ταχύτητα τον τελευταίο χρόνο, που είναι εντελώς απρόβλεπτο το τι μπορεί να συμβεί αν το σχέδιο Α΄ (σ.σ.: για έλεγχο των προσφυγικών ροών) δεν λειτουργήσει». Ο κ. Πόποσκι αρνήθηκε ότι η ΠΓΔΜ προτίθεται να κλείσει τα σύνορά της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από 4-5 ώρες, κάτι που συνέβη πριν από δύο εβδομάδες για «τεχνικούς λόγους», ωστόσο επισήμανε ότι τα συμφέροντα Αθηνών -Σκοπίων στο θέμα είναι αντικρουόμενα. Οι Αρχές της γειτονικής χώρας τονίζουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν ροές παραπάνω από 2.000-3.000 πρόσφυγες ανά ημέρα.

Την πρόοδο των εργασιών στην Ελλάδα περιέγραψε χθες στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. ο κ. Π. Καμμένος, τονίζοντας την ανάγκη χρήσης βιομετρικών στοιχείων, «ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η καταγραφή και ταυτοποίηση των εισερχομένων και η διασύνδεσή τους με τράπεζες δεδομένων διεθνών οργανισμών». Ως προς αυτή καθαυτήν την πορεία των εργασιών, από το ΓΕΕΘΑ τονίζουν ότι στη Χίο έχουν ήδη μεταφερθεί 94 κοντέινερ, ενώ έχουν τοποθετηθεί και 606 κρεβάτια στο εσωτερικό του παλιού εργοστασίου που θα φιλοξενήσει το hotspot. Εκκρεμεί η σύνδεση με ΔΕΗ, ΟΤΕ και αποχετευτικό σύστημα. Στη Λέρο υπάρχουν οι ίδιες εκκρεμότητες, ωστόσο έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του χώρου, ενώ έχουν ήδη μεταφερθεί 87 κοντέινερ, καθώς επίσης διαμορφώθηκαν και 68 οικίες. Στη Σάμο, με μηχανήματα του Μηχανικού, επεκτείνεται το υπάρχον hotspot σε έκταση 12 στρεμμάτων ενός παλαιού πεδίου βολής, ενώ στη Λέσβο λειτουργεί ήδη το μεγαλύτερο μέρος του χώρου. Στο κέντρο μετεγκατάστασης του Σχιστού παραλήφθηκαν ήδη 130 σκηνές των πέντε ατόμων, ενώ στο κέντρο των Διαβατών προετοιμάζεται το έδαφος για τη μεταφορά κοντέινερ, σκηνών και τη διαμόρφωση των υφιστάμενων κτιρίων. Οι αντιδράσεις στην Κω δεν έχουν επιτρέψει καν την έναρξη των εργασιών.

Την ίδια στιγμή, διπλωματικές αποστολές ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα συντονίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στα νησιά. Από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέφθασαν χθες 1.000 σκηνές των πέντε ατόμων και 560 κουβέρτες, ενώ αναμένεται να αποσταλούν, επίσης, τέσσερις γεννήτριες και 5.000 στρώματα. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι ολλανδικές αρχές. Μάλιστα, ο πρέσβης της Ολλανδίας, Κάσπαρ Φέλτκαμπ, επισκέφθηκε τη Χίο, προκειμένου να διαπιστώσει πώς προχωρεί η βοήθεια (σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικό) που έχει παραχωρήσει η χώρα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή