Μπροστά σε πολλαπλά «αγκάθια» το Μαξίμου

Μπροστά σε πολλαπλά «αγκάθια» το Μαξίμου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διαθέσεις των δανειστών, όσον αφορά την πρόοδο στη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση, θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει η κυβέρνηση, με βάση τη στάση που θα υιοθετήσουν μετά την ολοκλήρωση, χθες, του πρώτου κύκλου συζητήσεων με το οικονομικό επιτελείο. Καταθέτοντας τον προβληματισμό του για πιθανές καθυστερήσεις από την πλευρά των θεσμών προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε έναν νέο κύκλο πολιτικής διαπραγμάτευσης, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, εφόσον κριθεί σκόπιμο, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να ενεργοποιείται σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας πολιτική στήριξη στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, για να ξεπερασθούν τυχόν κωλύματα στη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέσα στις προσεχείς ημέρες να κωδικοποιήσει τα ζητήματα που φάνηκε από τις έως τώρα συζητήσεις να θέτουν σε προτεραιότητα οι δανειστές, προκειμένου να υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις και εναλλακτικές προτάσεις επί του επίσημου πλαισίου παρατηρήσεων που η άλλη πλευρά θα θέσει.

Το μέτωπο της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση είναι το ένα πεδίο στο οποίο δοκιμάζεται η κυβέρνηση. Σε συνάρτηση με αυτό, υπάρχει το πεδίο των κινητοποιήσεων και αντιδράσεων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, με επίκεντρο την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για την αποτυχία να αποκατασταθεί δίαυλος επικοινωνίας και συνεννόησης, ιδιαίτερα όσον αφορά τους αγρότες, γύρω από τους οποίους δείχνει να ανασυντάσσεται ένα ευρύτερο μέτωπο. Σταθερή γραμμή της κυβέρνησης παραμένει η διαρκής πρόσκληση σε διάλογο, ωστόσο, καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αναγνωρίζεται ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα πλέον. Η αγωνία της κυβερνητικής ηγεσίας είναι ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, στην οποία λένε ότι προσανατολίζονται οι αγρότες, μπορεί να πυροδοτήσει ευρύτερες κοινωνικές αντιδράσεις και να αυξήσει την πίεση προς τους βουλευτές, οι οποίοι ήδη καλούνται να διαχειριστούν ένα δύσκολο περιβάλλον, όσον αφορά τη δυσαρέσκεια της εκλογικής βάσης. Πάντως, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας, θέλοντας να διασκεδάσει τα σενάρια που έχουν αρχίσει να ακούγονται περί πιθανής πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Μάλιστα, μίλησε για «εγκληματικές ευθύνες» εκείνων που δημιουργούν αυτό το κλίμα «πολιτικά κόμματα και καναλάρχες οι οποίοι έχουν ενοχληθεί από την τάξη την οποία θέλουμε να βάλουμε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Το μεταναστευτικό

Το τρίτο μεγάλο μέτωπο στο οποίο δοκιμάζεται η κυβέρνηση, είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, όπου η Αθήνα καλείται να υλοποιήσει τάχιστα σειρά δεσμεύσεων, τις οποίες έχει αναλάβει έναντι των εταίρων, έχοντας να αντιμετωπίσει την απειλή έξωσης από τη Συνθήκη Σένγκεν. Η κυβέρνηση που, διά του κ. Τσίπρα, και στο Λονδίνο στάθηκε στην ανάγκη συνολικής ευρωπαϊκής διαχείρισης του ζητήματος, αναμένει τα αποτελέσματα της επίσκεψης εργασίας της κ. Μέρκελ στην Τουρκία τη Δευτέρα. Η Αθήνα επιμένει ότι αποτελεσματική ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών μπορεί να γίνει μόνο στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή