Κούρκουλας: Ψεύδονται εν γνώσει τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Μπόγιαρνς

Κούρκουλας: Ψεύδονται εν γνώσει τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Μπόγιαρνς

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτή επιστολή με την οποία αρνείται κάθε κατηγορία για τη λίστα Μπόγιαρνς απέστειλε στον Νίκο Κοτζιά ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

Αφορμή για την επιστολή του κ. Κούρκουλα, στάθηκε η ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις 2 Φεβρουαρίου στη Βουλή στην οποία αναφέρεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, κ. Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς είχε επανειλημμένα απευθυνθεί στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ, κατά την περίοδο 2012-2013, προκειμένου να του παραδώσει μία λίστα με στοιχεία ελλήνων καταθετών, υπόπτων για φοροδιαφυγή, χωρίς όμως οι προσπάθειες αυτές να έχουν αποτέλεσμα.

Ο κ. Κούρκουλας στην επιστολή του, ανέφερε:

«Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Πληροφορήθηκα ότι καταθέσατε στο Κοινοβούλιο ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά σχετικά με «την άρνηση της παραλαβής από τις προηγούμενες κυβερνήσεις τις λίστας Μπόργιανς». Στην ερώτησή σας, την οποία υπογράφουν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρετε επί λέξει:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τον ημερήσιο Τύπο, ο Υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, κ. Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς είχε επανειλημμένα απευθυνθεί στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ, κατά την περίοδο 2012-2013, προκειμένου να του παραδώσει μία λίστα με στοιχεία ελλήνων καταθετών, υπόπτων για φοροδιαφυγή, χωρίς όμως οι προσπάθειες αυτές να έχουν αποτέλεσμα.

Εκτός του Γενικού Προξένου, λέγεται ότι ο κ. Μπόργιανς είχε απευθυνθεί για το ίδιο θέμα και στον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο στην οποία αναφέρεται ο κ. Μπόργιανς, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ήταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.»

Η ερώτησή σας στηρίζεται σε παντελώς ψευδή, ανύπαρκτα και ανυπόστατα πραγματικά δεδομένα.

1. Ο κ. Μπόργιανς ουδέποτε είπε ή υπαινίχθηκε ότι προσέφερε λίστα καταθέσεων στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αντιθέτως, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του τηλεοπτικού καναλιού ΣΚΑΙ δήλωσε ότι προσέφερε τη λίστα στις ελληνικές αρχές τον Νοέμβριο του 2015 και προσέθεσε ότι η λίστα ήρθε στα χέρια του μόλις την άνοιξη του 2015. ( http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=269574 05:47–06:37 και 10:05–10:32).

2. Όπως προκύπτει από τα αρχεία και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών ουδέποτε έχω συναντηθεί με τον εν λόγω Γερμανό αξιωματούχο. Η ερώτησή σας για ενδεχόμενη συνάντησή μου με τον κ. Μπόργιανς και δήθεν άρνησή μου να δεχθώ την λίστα θα μπορούσε να διαλευκανθεί με μια απλή αναζήτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών www.mfa.gr όπου καταγράφονται οι συναντήσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ.

3 Είναι κατ’ εξοχήν δείγμα εμπαθούς ανευθυνότητας να γράφετε ότι κατά την περίοδο εκείνη Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος την περίοδο εκείνη δεν ήταν ούτε Υπουργός Εξωτερικών ούτε Υπουργός Οικονομικών.

Η αναζήτηση των αληθών πραγματικών περιστατικών θα ήταν εξαιρετικά απλή υπόθεση, αν είχατε την στοιχειώδη εντιμότητα να τα αναζητήσετε. Γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι, και ιδίως ο κ. Μπόργιανς, έχουν δώσει «on camera» ξεκάθαρες απαντήσεις για το χρόνο παράδοσης της λίστας στις ελληνικές αρχές. Εκφράζω τη λύπη και την αγανάκτησή μου γιατί χρησιμοποιείτε καταχρηστικά ένα εργαλείο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, την κατάθεση ερωτήσεων προς την κυβέρνηση, με αποκλειστικό στόχο την συκοφάντηση των πολιτικών σας αντιπάλων. Η λύπη και η οργή μου είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού ανάμεσα στους 20 υπογράφοντες περιλαμβάνονται και πρώην δημοσιογράφοι (της ΕΡΤ), οι οποίοι θα όφειλαν να έχουν στοιχειώδη γνώση των κανόνων δεοντολογίας.

Αντιλαμβάνομαι ότι η κατάθεση της ερώτησή σας προς τον Υπουργό Εξωτερικών ένα και μόνο σκοπό εξυπηρετεί: τη δημιουργία εντυπώσεων με την ενσυνείδητη διάδοση ψευδών και ανυπόστατων πληροφοριών. Η λασπολογία μπορεί πράγματι να έχει βραχυπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα για τον λασπολόγο. Δεν είναι άλλωστε πολύ μακρινές οι εποχές όταν, σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και πολιτικά κόμματα, η βιομηχανία κατασκευής ενόχων είχε αναχθεί σε υπέρτατο επαναστατικό καθήκον. Σε μια όμως δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία, θα έπρεπε να έχετε ήδη αντιληφθεί, ότι ο ψεύτης και ο λασπολόγος τον πρώτο μόνο χρόνο χαίρονται.

Δημήτρης Κούρκουλας

Πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή