Εμπλοκή ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θέλουν Γερμανία, Τουρκία

Εμπλοκή ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θέλουν Γερμανία, Τουρκία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για τρίτη φορά από την αρχή του 2016 η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ συναντιέται με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας με αντικείμενο το πώς μπορούν να μειωθούν οι προσφυγικές ροές. Χθες στην Αγκυρα η κ. Μέρκελ είχε συνάντηση με τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο συμφώνησε για κοινή προσπάθεια της Γερμανίας και της Τουρκίας ώστε να υπάρξει ανάμειξη του ΝΑΤΟ με περιπολίες στην αποτελεσματικότερη επιτήρηση στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως «ιδιαίτερα στο ζήτημα της αποτελεσματικής χρήσης των μηχανισμών παρακολούθησης και εποπτείας του ΝΑΤΟ στα σύνορα και στο Αιγαίο, θα καταβάλουμε κοινές προσπάθειες».

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος αναρωτήθηκε κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει μια κοινή επέμβαση με την Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς ανάμεσα στις δύο χώρες εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Επιπλέον, έθεσε το ερώτημα με ποιο τρόπο μπορεί η Γερμανία να υποστηρίξει την τουρκική ακτοφυλακή που επιβαρύνεται με την παρακολούθηση και τον έλεγχο των τουρκικών συνόρων.

Για την κ. Μέρκελ το πλέον σημαντικό ζήτημα είναι να δοθούν στους πρόσφυγες που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη νόμιμες επιλογές. Συγχρόνως τόνισε ότι θα ήθελε να υποστηρίξει τις συμφωνίες επαναπροώθησης μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας. Η ίδια τόνισε ότι επιθυμεί να φέρει πρόσφυγες στην Ευρώπη μέσω της ποσόστωσης αλλά όχι μέσω παράνομης μετανάστευσης.

Η Ε.Ε. έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το τελικό «πράσινο φως» για την εκταμίευση 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έπειτα από αίτημα της Αγκυρας. Η κ. Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω βοήθεια αφού τελειώσουν τα 3 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν γίνει «με τα χρήματα αυτά συγκεκριμένα βήματα». Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι θα διαβιβάσει στην Ε.Ε. τα σχέδια της Τουρκίας για την αξιοποίηση των χρημάτων και ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα μεταβεί στην Ελλάδα και εκεί θα αποφασισθούν τα επόμενα βήματα που θα γίνουν.

«Νευρικές κινήσεις»

Στις Βρυξέλλες διπλωματικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν αυτές τις κινήσεις της Γερμανίδας καγκελάριου «νευρικές», καθώς, όπως αναφέρει στην «Κ» ανώτατος διπλωμάτης, «αυτό που διακυβεύεται για την ίδια είναι η πολιτική της επιβίωση, πώς δηλαδή θα βάλει όλα τα κόμματα στη θέση τους πριν από τον Μάρτιο που είναι η πρώτη εκλογική της αναμέτρηση σε τοπικό επίπεδο». Η δημοτικότητα της κ. Μέρκελ μειώθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και για αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ίδια να υπάρξει κάποια ανάσχεση στις προσφυγικές ροές έως το «ορόσημο» του Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, το προσφυγικό δημιουργεί μια ευνοϊκή συγκυρία για τη διαπραγματευτική της θέση έναντι της Ε.Ε. Χαρακτηριστική είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί εγκύκλιος της τουρκικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες, που έχει υπ’ όψιν της η «Κ». «Η Ευρώπη έχει σήμερα μια εμμονή και αυτή είναι το μεταναστευτικό και πιο συγκεκριμένα πώς θα μειωθούν οι αριθμοί των μεταναστών που διέρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα». Η εγκύκλιος μάλιστα συνεχίζει λέγοντας ότι, «ύστερα από ένα ελπιδοφόρο τέλος του 2015 όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας – Ε.Ε., τώρα έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε μια πολύ αποδοτική χρονιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή