ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιδρυτική διακήρυξη DIEM Βαρουφάκη

varoufaksi1

Σε ολοήμερη κλειστή συνεδρίαση στο Βερολίνο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ομοϊδεάτες του από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες συζήτησαν και συνδιαμόρφωσαν χθες την ιδρυτική διακήρυξη του πανευρωπαϊκού κινήματος, το οποίο ο κ. Βαρουφάκης είχε προαναγγείλει.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στόχος του «Κινήματος για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025» (DiEM 2025) είναι ο περιορισμός της δύναμης του χρηματοοικονομικού κεφαλαίου και η αποτροπή του κατακερματισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, παρομοίασε τη σημερινή κατάσταση στη Γηραιά Ηπειρο με εκείνη που οδήγησε στην άνοδο του εθνικισμού και του φασισμού τη δεκαετία του 1930 και προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιστροφή στα εθνικά κράτη.

Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίσθηκε επικριτικός έναντι των θεσμών της Ε.Ε., κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια και έλλειψη δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων, προκρίνοντας ως απάντηση σε αυτό τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα από τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και με έναρξη διαδικασιών για ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα με πρωτοβουλία των πολιτών.

Οι υποστηρικτές του κινήματος

Υποστηρικτές του νέου κινήματος είναι, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο Βρετανός βουλευτής Τζον Μακ Ντόβελ, ο Ιταλός διανοούμενος Τόνι Νέγκρι. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι το νέο κίνημα δεν είναι κόμμα και ότι θα δραστηριοποιηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, απευθυνόμενο σε αριστερούς, «πράσινους», σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους. Για την επιλογή να ανακοινωθεί η ίδρυση της νέας κίνησης από το Βερολίνο απέδωσε συμβολικό χαρακτήρα, αναφέροντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε μια προοδευτική κατεύθυνση χωρίς την πλήρη συμμετοχή της Γερμανίας».