30 εκατ. ημερησίως οι απώλειες από τις αγροτικές κινητοποιήσεις

30 εκατ. ημερησίως οι απώλειες από τις αγροτικές κινητοποιήσεις

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές, που μπορεί να ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ ημερησίως, συνεπάγονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, εάν οι αγρότες προχωρήσουν σε επ’ αόριστον αποκλεισμούς κομβικών σημείων του οδικού δικτύου και των τελωνείων. Οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες, πάνω από 65 εκατ. ευρώ ημερησίως, εάν πραγματοποιήσουν την απειλή τους για αποκλεισμό λιμανιών και του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), το 43% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών διακινείται προς τις ξένες αγορές οδικώς, κάτι που με βάση τα στοιχεία του 2015 μεταφράζεται σε 30,8 εκατ. ευρώ ημερησίως σε διεθνές οδικό μεταφορικό έργο. Η αξία των εξαγωγών ημερησίως που διακινούνται μέσω θαλάσσης ανέρχεται σε 37,2 εκατ. ευρώ.

Ηδη, πάντως, οι επιχειρήσεις, εξαγωγικές και μη, επιβαρύνονται λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς των προϊόντων, μιας και οι οδηγοί φορτηγών αναγκάζονται να ακολουθούν παρακαμπτήριους δρόμους και συχνά πιο μακρινές διαδρομές. Η καθυστέρηση, δε, παράδοσης των παραγγελιών σε ξένους πελάτες ουκ ολίγες φορές συνεπάγεται και ρήτρες που επιβαρύνουν τους προμηθευτές, εν προκειμένω τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Χωρίς ελλείψεις η αγορά

Χωρίς να έχουν παρουσιαστεί ελλείψεις λειτουργεί η εγχώρια αγορά. Ωστόσο, ήδη οι καθυστερήσεις τόσο στη διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά όσο και εκτός συνόρων έχουν κόστος για τις επιχειρήσεις, το οποίο ακόμη δεν μπορεί να υπολογισθεί. Εάν συνεχισθούν οι αποκλεισμοί ή αυξηθούν οι ώρες που οι δρόμοι κλείνουν, τότε δεν αποκλείεται προς το τέλος της εβδομάδας να παρουσιασθούν ελλείψεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τα νωπά και ευπαθή προϊόντα, όπως κρέατα, φρούτα και λαχανικά.

«Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε προβλήματα στην τροφοδοσία των καταστημάτων μας, καθώς είχαμε φροντίσει να έχουμε σημαντικά αποθέματα στις κεντρικές αποθήκες μας. Αυτό, βεβαίως, το καταφέραμε διότι έχουμε καλή σχέση και συνεργασία με τους προμηθευτές μας», επεσήμανε στην «Κ» στέλεχος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. «Υπάρχουν κάποιες μικρές ελλείψεις σε φρέσκα προϊόντα, διότι καθυστερούν να φτάσουν οι προμηθευτές. Για να καλύψουμε αυτές τις ελλείψεις έχουμε αυξήσει τις βάρδιες στις αποθήκες μας», επεσήμανε στην «Κ» στέλεχος άλλης μεγάλης αλυσίδας, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή