Ανησυχεί την Αθήνα η εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Ανησυχεί την Αθήνα η εμπλοκή του ΝΑΤΟ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει της γερμανοτουρκικής πρότασης, η οποία πρόκειται να κατατεθεί σήμερα το μεσημέρι στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και να συζητηθεί εν συνεχεία στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Οπως έγινε γνωστό, κατά τις προχθεσινές κοινές δηλώσεις της Αγκελα Μέρκελ και του Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αγκυρα, η Γερμανία και η Τουρκία προωθούν σχέδιο ενεργοποίησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, προκειμένου να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές. Ο κ. Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων Μέρκελ-Νταβούτογλου, βρισκόταν στο ταξίδι της επιστροφής από την Τεχεράνη, έχοντας πλήρη άγνοια για όσα είχαν συζητηθεί μεταξύ των δύο ηγετών, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε χθες και η κ. Ολγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Χθες ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στη Γερμανίδα καγκελάριο για να ενημερωθεί επί ενός σεναρίου το οποίο είναι απευκταίο για την Αθήνα. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε καθησυχαστική και πληροφόρησε τον κ. Τσίπρα ότι η πρόταση που θα κατατεθεί αφορά περιπολίες του ΝΑΤΟ στην πλευρά της Τουρκίας, για να ελεγχθεί η δραστηριότητα των παράνομων διακινητών. Από την ελληνική πλευρά τονίζεται, επισήμως και μονότονα, ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αν αφορά τη δίωξη διακινητών στα τουρκικά παράλια. Αν, όπως είπε χθες η κ. Γεροβασίλη, η νατοϊκή εμπλοκή «αφορούσε κάτι το οποίο θα προσέβαλε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τους διεθνείς κανόνες», η κυβέρνηση θα ήταν προδήλως αρνητική.

Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αλλά και με τον κ. Π. Καμμένο, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη σημερινή σύνοδο. Η Ελλάδα αναμένεται να μη διαφωνήσει με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις ώστε αυτή να μην εκτυλιχθεί στο Αιγαίο, αλλά στην τουρκοσυριακή μεθόριο. Να ενεργοποιηθεί, δηλαδή, το ΝΑΤΟ για να κλείσουν τα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, ώστε να υπάρξει de facto διακοπή των προσφυγικών μετακινήσεων στην πηγή τους.

Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι η στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική, διότι η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στα χωρικά ύδατα χωρών-μελών του δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Θα αντιμετωπιζόταν εξαιρετικά αρνητικά από τους περισσότερους. Αλλες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι στα δέκα σημεία της συμφωνίας ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και στον κ. Νταβούτογλου προέχει η ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών εναντίον της Ρωσίας για τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι. Και εκτιμούσαν ότι το προσφυγικό ενδέχεται να χρησιμοποιείται ως «Κερκόπορτα» για την είσοδο του ΝΑΤΟ σε μια περιοχή στην οποία η γεωπολιτική αξία της Ρωσίας αναβαθμίζεται διαρκώς. Στο τέλος, πάντως, φαίνεται ότι η κ. Μέρκελ υποσχέθηκε στον κ. Νταβούτογλου πως θα αναλάβει πρωτοβουλία να πιέσει την ελληνική πλευρά για το ζήτημα της παρέμβασης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θεωρείται απευκταία από την Ελλάδα, καθώς θα μπορούσε να αναδειχθεί σε θρυαλλίδα ανακίνησης όλων των ζητημάτων τα οποία κατά καιρούς θέτει στο Αιγαίο η Αγκυρα: από τις γκρίζες ζώνες μέχρι και την αποστρατικοποίηση νήσων (π.χ., Λήμνος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή