«Διάλογος, αλλά όχι από μηδενική βάση»

«Διάλογος, αλλά όχι από μηδενική βάση»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρόσκληση προς τους αγρότες για διάλογο –την οποία αναμένεται να επαναλάβει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου– επιμένει η κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να επενδύει στην προοπτική ενίσχυσης των ρηγματώσεων που παρουσιάζονται στο μέτωπο των κινητοποιήσεων. Την ίδια στιγμή, πάντως, διαμηνύεται προς τους αγρότες ότι δεν θα επιτραπεί η πρόσβασή τους με τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, η οποία τόνισε ότι «σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες. Αν πάω εγώ, ας πούμε, με ένα αυτοκίνητο να ανεβώ σε ένα πεζοδρόμιο, νομίζω ότι η Τροχαία θα με σταματήσει και θα με κατεβάσει. Επίσης υπάρχουν κανόνες για το ποια οχήματα εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας. Νομίζω ότι είναι δουλειά της Τροχαίας να δει τι θα κάνει απέναντι σε αυτό».

Η κυβέρνηση έχει μεν αποφασίσει να μην επιτραπεί ο αποκλεισμός του κέντρου της Αθήνας από τρακτέρ, ωστόσο ρίχνει το μπαλάκι στις αστυνομικές αρχές για τήρηση της νομιμότητας. Μάλιστα, η κ. Γεροβασίλη απάντησε επικαλούμενη επίδειξη ανοχής έναντι των κινητοποιήσεων για να δικαιολογήσει τη μη εφαρμογή της νομιμότητας όσον αφορά το κλείσιμο των εθνικών οδών η των συνοριακών διαβάσεων. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στα «όρια μιας ελαστικότητας και αναγνώρισης των δικαίων του κινήματος των αγροτών». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «και από την πλευρά της πολιτείας θα πρέπει να εξασφαλισθούν όροι εύρυθμης λειτουργίας».

Πάντως, η προοπτική να κληθούν οι αστυνομικές δυνάμεις να σταματήσουν τους αγρότες πυροδότησε αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους. Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Σταύρος Μπαλάσκας, δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) ότι το 20% των ανδρών που υπηρετούν στα ΜΑΤ είναι παιδιά αγροτών «και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση που τους δοθεί η διαταγή να σταματήσουν τους αγρότες», ενώ αναφέρθηκε σε «λαϊκές μάζες οι οποίες έχουν δίκιο».

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και γενικότερα οι αντιδράσεις έναντι της ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης πρόκειται να απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Παράλληλα, στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν οι ευρύτερες εξελίξεις όσον αφορά το προσφυγικό και την πορεία της διαπραγμάτευσης, όλη η ατζέντα δηλαδή των δύσκολων ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Πάντως, είναι σαφής η προσπάθεια –τουλάχιστον επικοινωνιακά– να δοθεί εικόνα φυγής προς τα εμπρός. Ετσι, επισήμως, η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συγκαλείται προκειμένου να συζητηθούν οι νομοθετικές και λοιπές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το θέμα των τηλεοπτικών αδειών μετά την αποτυχία της διάσκεψης των προέδρων στη Βουλή να προχωρήσει στη στελέχωση του ΕΣΡ.

Επιπλέον, αναμένεται να προωθηθούν δράσεις του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος», όπως η νομοθετική ρύθμιση για την παροχή περίθαλψης στους ανασφάλιστους. Μάλιστα, καθώς η κυβέρνηση διακαώς επιθυμεί να καταγράψει «πόντους» έναντι των θεσμών και των υποχωρήσεων στις οποίες υποχρεώνεται από αυτούς, η κ. Γεροβασίλη χαρακτήρισε την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση «επαρκή απάντηση σε όσους αμφισβητούν την αποφασιστικότητα αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή