Ν.Δ.: Να αποσυρθεί το ασφαλιστικό

Ν.Δ.: Να αποσυρθεί το ασφαλιστικό

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλιμάκωση της στάσης του έναντι της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, το οποίο αναδεικνύεται σε θρυαλλίδα κοινωνικών αντιδράσεων και πολιτικής αβεβαιότητας, προχώρησε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., καλώντας τον πρωθυπουργό να αποσύρει αμέσως το σχέδιό του και να αρχίσει διάλογο εκ του μηδενός. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε όχι μόνον τις αντιδράσεις («είναι φανερό ότι η κοινωνία είναι απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης»), αλλά και το γεγονός ότι το σχέδιο της κυβέρνησης πλήττει την οικονομία και την υπόσταση πολλών επαγγελματικών κλάδων, χωρίς να επιλύει το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε αίσθηση, αλλά και την οξεία αντίδραση της κυβέρνησης, που τον εγκάλεσε για ανευθυνότητα και προκλητικότητα αλλά και, ουσιαστικά, για προσχώρηση στον λαϊκισμό. Το Μαξίμου ανταπέδωσε, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα κριθεί από τις προτάσεις του, προσθέτοντας ότι αυτές τις Ν.Δ. επί του παρόντος αφορούν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, τον συμψηφισμό των οφειλών στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις, τη μείωση συντάξεων σε κάποια ταμεία αλλά και μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Η θέση του κ. Μητσοτάκη για απόσυρση του «ασφαλιστικού σχεδίου Κατρούγκαλου», και μάλιστα λίγες ώρες μετά την αναφορά του, μέσω Διαδικτύου, ότι «όποτε και αν γίνουν εκλογές, η Ν.Δ. είναι έτοιμη και θα βγει πρώτη», ερμηνεύτηκε ως αλλαγή τακτικής από τον πρόεδρο της Ν.Δ. έναντι της θέσης που είχε διατυπώσει ότι «δεν βιάζεται να κυβερνήσει» (ΣΚΑΪ). Ο πρόεδρος της Ν.Δ., άλλωστε, ευρίσκετο υπό την πίεση αφενός των σεναρίων (σ.σ. και ενδεχομένως σχεδίων κάποιων κυβερνητικών στελεχών) για νέα προσφυγή στις κάλπες αλλά και της υπόγειας συζήτησης στο κόμμα της Ν.Δ. για την ανεκτική στάση έναντι της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Είναι ενδεικτικό ότι στο επιτελείο της Ν.Δ., αν και δεν συνιστά κυρίαρχη άποψη, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να επικαλεστεί το ασφαλιστικό, προκειμένου να πραγματοποιήσει ηρωική έξοδο.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αρνούνται ότι κυριάρχησαν αυτές οι σκέψεις, επισημαίνοντας ότι βασικό στοιχείο στην απόφασή του να ζητήσει την απόσυρση είναι ότι, πλέον, η ασφαλιστική εκκρεμότητα «λειτουργεί ως ιός που απλώνεται και πλήττει το σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, και προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα». Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι, κατά την πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να αποσύρει το σχέδιό του και να το αντικαταστήσει με ένα νέο που θα υιοθετούσε και τους άξονες που είχε καταθέσει η Ν.Δ. Χαρακτήριζαν, τέλος, ως ανεδαφική την όποια κριτική για κίνδυνο καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν έχει γίνει αποδεκτό από την τετραμερή των πιστωτών.

Πέραν της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης προχωρά και στην ολοκλήρωση της σύνθεσης της «πρώτης γραμμής» της Ν.Δ. για την κοινοβουλευτική μάχη. Χθες, όρισε ως ειδικό συντονιστή για τη συνταγματική αναθεώρηση τον βουλευτή Ιωαννίνων (σ.σ. και ένθερμο υποστηρικτή της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη) κ. Κ. Τασούλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό τον ρόλο επιθυμούσε ο συντονιστής Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή