Τρίμηνη προθεσμία από τις Βρυξέλλες για παραμονή στη Σένγκεν

Τρίμηνη προθεσμία από τις Βρυξέλλες για παραμονή στη Σένγκεν

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρίμηνη προθεσμία αναμένεται να πάρει και επισήμως σήμερα η Ελλάδα για να βελτιώσει την προστασία των συνόρων της και να αποτρέψει την «έξωσή» της από τη συνθήκη Σένγκεν. Ο Ελληνας επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα μετανάστευσης, Δημ. Αβραμόπουλος, έχει τονίσει ιδιαιτέρως το οικονομικό κόστος που θα είχε η δημιουργία μιας «μικρής Σένγκεν» ή η επιβολή συνοριακών ελέγχων για διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τα δύο χρόνια, και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό Κολέγιο Επιτρόπων. Επόμενη σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα είναι η 10η Μαρτίου, οπότε αναμένεται να γίνει νέα έκθεση προόδου αξιολόγησης της λειτουργίας των hotspots και του κατά πόσον γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι και ταυτοποιήσεις των μεταναστών σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή εξηγούσε στην «Κ» ότι αυτή η έκθεση θα πραγματοποιείται κάθε μήνα μέχρι και τον Μάιο, όταν θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το κατά πόσον η Ελλάδα προστατεύει επαρκώς τα σύνορα της Ευρώπης.

Στο σημερινό Κολέγιο Επιτρόπων πρόκειται να διεξαχθεί επίσης συζήτηση για την αξιολόγηση της κατάστασης όσον αφορά τις επιστροφές παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Συγχρόνως είναι ξεκάθαρο ότι οι παράνομοι μετανάστες που δεν προκρίνονται για άσυλο θα μεταφέρονται σε κλειστά κέντρα κράτησης, τύπου Αμυγδαλέζας, και θα παραμένουν εκεί μέχρι να επιστραφούν στη χώρα προέλευσής τους. Το Κολέγιο θα απασχολήσει και η αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή