Οι ΑΝΕΛ συντηρούν τα σενάρια περί πρόωρης κάλπης

Οι ΑΝΕΛ συντηρούν τα σενάρια περί πρόωρης κάλπης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις συζητήσεις περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, σε περίπτωση αδιεξόδου κατά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, συντηρούν οι ΑΝΕΛ, παρά την επίσημη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου, και χθες μέσω της κ. Ολγας Γεροβασίλη, να αποκηρύξει τα σχετικά σενάρια.

Χθες, ο κοιν. εκπρόσωπος του κόμματος, Θαν. Παπαχριστόπουλος, επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση σημειώνοντας ότι στον κ. Π. Καμμένο είχε τεθεί ένα υποθετικό ερώτημα, αν και η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σημείωσε ρητώς (Real) πως ναι μεν «ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν επιθυμούμε εκλογές», αλλά «εάν τα πράγματα εκτραχυνθούν και οι δανειστές είναι άκαμπτοι, θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει μια άλλη επιλογή. Και επειδή στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, τον λόγο θα πρέπει να έχει ο ελληνικός λαός». Την ίδια στιγμή, έτερος βουλευτής, ο κ. Δημ. Καμμένος, ήρθε να δώσει μιαν άλλη διάσταση, διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εννοούσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος. «Θα πρέπει να αποφασίσουμε ως κυβέρνηση τι θα κάνουμε αν η διαπραγμάτευση δεν φτάσει στο σημείο που θέλουμε», είπε ο κ. Δημ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Θα πρέπει ο κάθε κυβερνήτης να ακούσει τον λαό, όπως τον ακούσαμε και το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο».

Σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιες δηλώσεις του ίδιου του κ. Καμμένου αλλά και στελεχών του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου ρίχνουν νερό στον μύλο των σεναρίων για την πορεία της κυβέρνησης. Κατά μία εκδοχή, ο κ. Καμμένος έχει αναλάβει να στείλει τα «μηνύματα» που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, λόγω θέσης, δεν μπορεί προς την πλευρά των πιστωτών, προκειμένου να καταστούν πιο διαλλακτικοί. Κατά ένα άλλο σενάριο, ωστόσο, αποδέκτης των μηνυμάτων του κ. Καμμένου δεν είναι παρά το ίδιο το Μαξίμου, υπό την έννοια ότι ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ οριοθετεί μέχρι πού είναι διατεθειμένος να στηρίξει τον πρωθυπουργό.

«Οσο κι αν προσπαθεί το κυβερνητικό επιτελείο να λειάνει τις γωνίες, πρόκειται για ένα βαρύ σχέδιο, ειδικά εάν συνδυαστεί και με το φορολογικό», σημειώνουν στελέχη των ΑΝΕΛ. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν, εφόσον η αξιολόγηση αποκτήσει χαρακτήρα ιδιαίτερα βαρύ, οι ΑΝΕΛ να επανεξετάσουν τη στάση τους, όχι απαραιτήτως με πρωτοβουλία του ίδιου του υπουργού Αμυνας, αλλά, ενδεχομένως, λόγω του κύματος αντιδράσεων που μπορεί να υπάρξει στην Κ.Ο. και στα όργανα του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή