Ανοιχτό το σενάριο για την κυβέρνηση να κλείσουν τα σύνορα

Ανοιχτό το σενάριο για την κυβέρνηση να κλείσουν τα σύνορα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέβαιο θεωρεί η κυβέρνηση το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Γιάννη Δραγασάκη. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα ως κοινωνία, να αντέξουμε ακόμα και το κλείσιμο των συνόρων», είπε σε τηλεοπτική εκπομπή. Η χώρα έχει προετοιμαστεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο, επεσήμανε και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Παράλληλα, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, που παραβρέθηκε χθες σε σύσκεψη των δήμων της Αττικής για το θέμα, ζήτησε από τους δημάρχους να προτείνουν και άλλους χώρους –εκτός του Σχιστού που θα ολοκληρωθεί– δίνοντας διορία έως την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο στη Σύνοδο Κορυφής να αποφασιστεί ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και τόνισε ότι «αν εγκλωβιστεί κόσμος, τότε οι λύσεις θα επιβληθούν από τα πράγματα και όχι από την κυβέρνηση». Διευκρίνισε ότι με ανοιχτή την Ειδομένη το πλάνο είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φιλοξενούνται σε αυτά τα κέντρα από 24 έως 72 ώρες, αλλά εφόσον κλείσει η Ειδομένη, «δεν γνωρίζουμε αν αυτοί οι χρόνοι θα είναι εφικτοί». Παραδέχθηκε, τέλος, ότι υπολείπονται 10.000 θέσεις για να υλοποιηθεί η δέσμευση της Ελλάδας προς την Ευρώπη για τη δημιουργία 50.000 θέσεων φιλοξενίας.

Το κλείσιμο των συνόρων μοιάζει σαν φυσική συνέπεια της λειτουργίας των hotspots, αλλά και της εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης, καθώς δεν είναι δυνατόν ορισμένοι πρόσφυγες να υποχρεώνονται να ακολουθήσουν τον νόμιμο δρόμο που έχει θεσπιστεί και να πηγαίνουν σε προεπιλεγμένες χώρες και την ίδια στιγμή άλλοι να κινούνται ελεύθερα και να κατευθύνονται σε όποια χώρα θέλουν. Πάντως, στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμούν ότι εφόσον κλείσουν τα σύνορα, οι πρόσφυγες θα αναζητήσουν εναλλακτικούς δρόμους για να περάσουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Μετανάστευσης, το Κέντρο Μετεγκατάστασης στο Σχιστό θα μπορεί να φιλοξενήσει 4.000 άτομα, αλλά σε πρώτη φάση προβλέπεται η φιλοξενία 1.000-1.500 ατόμων. Αντίστοιχης δυναμικότητας θα είναι και το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, στο οποίο όμως «οι εργασίες διακόπηκαν λόγω αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας ενώ υπήρξαν και φθορές στα έργα».

Χθες, εναλλακτικά προτάθηκε από δημάρχους της περιοχής έκταση 40 στρεμμάτων μεταξύ Μενεμένης και Καλοχωρίου όπου μετέβη κλιμάκιο του Στρατού για να πραγματοποιήσει αυτοψία, ωστόσο η περιοχή κρίθηκε ακατάλληλη. Αργά το βράδυ, συνεδρίασε εκτάκτως η εκτελεστική επιτροπή της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου ακριβώς να εξεταστούν εναλλακτικές συγκεκριμένες λύσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα προταθούν στην κυβέρνηση.

Οσον αφορά τα hotspots, το υπουργείο Αμυνας αναφέρει:

• Στη Λέσβο μπορούν να φιλοξενηθούν 800 άτομα και να καταγραφούν 4.000, ενώ η λειτουργικότητά του φτάνει το 50% και οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί κατά 75%.

• Στη Χίο μπορούν να φιλοξενηθούν 1.000 άτομα, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%, ενώ η λειτουργικότητά του φτάνει το 50%. Προς το παρόν λειτουργεί προσωρινός σταθμός καταγραφής.

• Στη Σάμο μπορούν να φιλοξενηθούν 1.000 άτομα και οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 20%. Οι καταγραφές πραγματοποιούνται σε προσωρινό χώρο.

• Στη Λέρο μπορούν να φιλοξενηθούν 800 άτομα, οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70% και η λειτουργικότητα του hotspot φτάνει το 50%.

• Στην Κω εκτελούνται μόνο οι χωματουργικές εργασίες λόγω αντιδράσεων της κοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή