Fast track διαδικασίες για τις τηλεοπτικές άδειες

Fast track διαδικασίες για τις τηλεοπτικές άδειες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mία λάθος διαίρεση και πολλές υπερβατικές παραδοχές καθιστούν επιλήψιμα τα συμπεράσματα της μελέτης που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογήσει την «αντοχή» της χώρας για τέσσερα ιδιωτικά κανάλια. Οπως επισημαίνει η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, «η κυβέρνηση εμφανίζει ταχυδακτυλουργικά μια μελέτη με την οποία υποτίθεται ότι προκύπτει η τεκμηρίωση ύπαρξης τεσσάρων μόνο καναλιών». Σύμφωνα με την ΕΙΤΗΣΕΕ, η κυβέρνηση «αποφασίζει και διατάσσει ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις, γιατί τόσες προφανώς εξυπηρετούν τις προθέσεις της».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερβατική συλλογιστική της κυβέρνησης ξεπερνά κάθε όριο λογικής. Για παράδειγμα, υποχρεώνει όλους τους παρόχους περιεχομένου να προσφέρουν πρόγραμμα υψηλής ανάλυσης (HD), κάτι που δεν είναι αναγκαίο σήμερα, αλλά και πολύ δαπανηρό. Η πιο σημαντική όμως απ’ όλες τις υπερβάσεις, σχετίζεται με την πρόσφατη πρωτοβουλία της Ε.Ε. για τη δημιουργία του νέου Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ που εξαγγέλθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Εως το 2020 το μεγαλύτερο μέρος των συχνοτήτων της ζώνης των 700 MHz θα πρέπει να απαλλοτριωθεί υπέρ της ανάπτυξης εφαρμογών κινητών επικοινωνιών.

Με βάση την αναδιάταξη του φάσματος, ο σημερινός ελληνικός χάρτης συχνοτήτων χωλαίνει σε δύο σημεία: στην Κέρκυρα και στο Παγγαίο. Στα συγκεκριμένα σημεία, μετά την πώληση του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ, απομένουν τέσσερις συχνότητες, εκ των οποίων δύο θα ελέγχει η ΕΡΤ και άλλες δύο οι άλλοι ιδιώτες πάροχοι μαζί. Εκείνο που επιμελώς κρύβει η κυβέρνηση, είναι ότι στα συγκεκριμένα σημεία έχει προηγηθεί ένας συντονισμός συχνοτήτων με τις όμορες χώρες, προκειμένου να «χωρέσουν» όλοι. Η διαδικασία αυτή περιορίζει τις συχνότητες, αλλά ο επανασυντονισμός που θα ακολουθήσει τη διάθεση του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ, θα επιλύσει το πρόβλημα. Εξάλλου, το ίδιο πρόβλημα με την Ελλάδα αντιμετωπίζουν και άλλες όμορες χώρες (Βουλγαρία, Αλβανία).

Η δεύτερη «αλχημεία» αφορά τη χωρητικότητα των πολυπλεκτών. Κάθε πολυπλέκτης αξιοποιεί μία συχνότητα, αλλά μπορεί να χωρέσει πολλά κανάλια. Η μελέτη που παρουσίασε η κυβέρνηση, αναφέρει σε ένα σημείο ότι χωράνε σε κάθε πολυπλέκτη οκτώ κανάλια συμβατικής ανάλυσης (SD) και δύο υψηλής ανάλυσης (ΗD). Κι επειδή αντιστοιχούν δύο συχνότητες (πολυπλέκτες) στην ΕΡΤ και δύο στους ιδιωτικούς παρόχους, οι τελευταίοι αναγκάζονται να περιοριστούν στην αξιοποίηση τεσσάρων αδειών παροχής περιεχομένου υψηλής ανάλυσης. Ωστόσο, σε άλλο σημείο η ίδια μελέτη αναφέρει ότι κάθε πολυπλέκτης αξιοποιεί χωρητικότητα 24,88 εκατ. μονάδων πληροφορίας το δευτερόλεπτο (Mbps) και ότι κάθε κανάλι υψηλής ευκρίνειας απαιτεί 8 Mbps. Επομένως, κάθε πολυπλέκτης χωράει τουλάχιστον τρία κανάλια υψηλής ανάλυσης με βάση τη μελέτη, αλλά στα πιο πολλά σημεία της, η διαίρεση του 24 διά του 8 δίνει αποτέλεσμα… δύο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή