Θύελλα αντιδράσεων για τις άδειες της τηλεόρασης

Θύελλα αντιδράσεων για τις άδειες της τηλεόρασης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε, χθες, η ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση νομοθετεί άμεσα τον καθορισμό σε τέσσερις των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας και τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας παραχώρησής τους στο υπουργείο Επικρατείας. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, ενώ η αφαίρεση της σχετικής αρμοδιότητας από το ΕΣΡ γεννάει ζητήματα συνταγματικότητας της ρύθμισης. Σφοδρές αντιδράσεις και συγκρουσιακό σκηνικό πόλωσης διαμορφώνει στο πολιτικό τοπίο η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, με νομοθετική παρέμβαση σήμερα, σε αλλαγή της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, παρακάμπτοντας το ΕΣΡ και αναλαμβάνοντας η ίδια –και συγκεκριμένα το υπ. Επικρατείας– την προκήρυξη και ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού. Μια διαδικασία για την οποία έγκριτοι συνταγματολόγοι θεωρούν ότι είναι «προβληματική», καθώς, όπως επισημαίνουν, το ΕΣΡ και οι αρμοδιότητές του είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα και είναι βέβαιο ότι η κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία θα επιφέρει προσφυγές με αίτηση ακυρότητας.

Η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντισυνταγματική απόφαση να αφαιρέσει «την αρμοδιότητα για τις άδειες από το ανεξάρτητο ΕΣΡ για να την αναθέσει στην κυβερνητική πλειοψηφία» και τόνισε ότι «με αντισυνταγματικές αποφάσεις “κάτω από το τραπέζι”, δεν χτυπάς τη διαπλοκή. Ο κ. Τσίπρας χτίζει σύστημα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του». Απαντώντας στις αιχμές του πρωθυπουργού, κατά την εισήγησή του προς το υπουργικό, ότι η άρνηση της Ν.Δ. να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ «συνιστά θεσμική εκτροπή», η Συγγρού τόνισε ότι «ο ίδιος συστηματικά υπονομεύει την ανεξαρτησία των θεσμών και οικοδομεί ένα κομματικό κράτος». Το ΠΑΣΟΚ απέδωσε την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να συνδέσει τις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού με την προσπάθεια να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, στη στρατηγική του Μαξίμου να κατασκευάσει επιχειρήματα για τους κυβερνητικούς βουλευτές, τα οποία, όπως επισήμανε, δεν θα υπήρχαν χωρίς τις «γνωστές κατασκευές για τους “βαρβάρους”». Σε υψηλούς τόνους αντέδρασε ο γ.γ. του ΚΚΕ, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επανέφερε τη γνωστή άθλια λογική των υποκινούμενων αγώνων, προσπαθώντας να τους συνδέσει με τη νέα αναδιανομή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που κάνει η κυβέρνησή του σε παλιά και νέα τζάκια».

Για «αυταρχικό και αλαζονικό» σχεδιασμό, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό η Εν. Κεντρώων, υπενθυμίζοντας ότι «έτσι φέρονται οι Τύραννοι λίγο πριν καταρρεύσουν». Η ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι «για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, θεσμική εκτροπή είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ και όχι η άρνηση συναίνεσης – συνενοχής στα κυβερνητικά σχέδια». Η Χ.Α. έκανε αναφορά σε κυβέρνηση «που από τη μια καταγγέλλει το μιντιακό σύστημα και από την άλλη φιλοξενείται καθημερινά και προνομιακά στα κανάλια της διαπλοκής». Σε επικριτικούς τόνους τοποθετήθηκε η ΛΑΕ που απέδωσε στην κυβέρνηση την «αυταπάτη ότι μπορεί να βρει σωτηρία, αντικαθιστώντας την παλιά διαπλοκή στο τηλεοπτικό τοπίο με τη νέα, δική της διαπλοκή».

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε χθες την κατάθεση και ψήφιση σήμερα διάταξης η οποία θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις και τη διαδικασία του διαγωνισμού θα διαχειρισθεί η κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή