Επείγοντα μέτρα από την Αγκυρα

Επείγοντα μέτρα από την Αγκυρα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επείγουσας σημασίας» χαρακτηρίζει την ενίσχυση του ελέγχου των τουρκικών χερσαίων συνόρων η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ώστε να αποτραπεί η αναχώρηση μεταναστών από το έδαφός της προς τις χώρες της Ε.Ε. Ταυτόχρονα η Κομισιόν καλεί την Αγκυρα να συμμορφωθεί στην εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα βασικά σημεία της έκθεσης σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η γειτονική χώρα για την αναχαίτιση του προσφυγικού είναι τα εξής:

• Η Τουρκία είναι επείγουσας σημασίας να κάνει σημαντική πρόοδο για να αποτρέψει την αναχώρηση μεταναστών και προσφύγων από το έδαφός της προς την Ε.Ε. και για αυτό πρέπει να ενισχύσει τα χερσαία της σύνορα. Αν και ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται από την Τουρκία μειώθηκε σταθερά από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έκθεση, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων παραμένει υψηλός για τη χειμερινή περίοδο. Συγκεκριμένα, οι ημερήσιες αφίξεις από την Τουρκία στην Ελλάδα ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 2.186 τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με 6.929 και 3.575 τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.

• Η Τουρκία πρέπει να βελτιώσει την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα και να είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής με την Ε.Ε. για τους υπηκόους τρίτων χωρών από την 1η Ιουνίου 2016.

• Πρέπει επίσης να ενισχύσει την ικανότητα της τουρκικής ακτοφυλακής να πραγματοποιεί συλλήψεις και να συνεργαστεί με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και των διακινητών.

Η έκθεση συγχρόνως αναγνωρίζει δύο σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Αγκυρα. Πρώτον, έχει επιβάλει βίζα σε Σύρους που φτάνουν στην Τουρκία από τρίτες χώρες και έτσι έχουν μειωθεί πολύ οι αφίξεις από τον Λίβανο και την Ιορδανία. Δεύτερον, από τις 8 Ιανουαρίου έχει δώσει στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Από την πλευρά της Ε.Ε., από τη στιγμή που εγκρίθηκαν τα 3 δισ. ευρώ για την Τουρκία, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να συνεδριάσει η επιτροπή που θα αποφασίσει πού θα διοχετευθούν τα χρήματα. Οι προτεραιότητες είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, η εκπαίδευση, η ένταξη στην αγορά εργασίας, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η κοινωνική ένταξη και τα έργα υποδομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή