«Ράβε – ξήλωνε» με το παράλληλο πρόγραμμα

«Ράβε – ξήλωνε» με το παράλληλο πρόγραμμα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε εκρηκτικό κλίμα, το οποίο πυροδοτούν οι νομοθετικοί χειρισμοί της κυβέρνησης και οι εντονότατες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, και με φόντο τις κοινωνικές αντιδράσεις έναντι της οικονομικής πολιτικής, κινείται η ζωή εντός του κοινοβουλίου. Από χθες, και μετά δίμηνη διακοπή που προκάλεσαν οι ενστάσεις των θεσμών, συνεχίζεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η επεξεργασία του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος», ενώ σήμερα στην ολομέλεια ανοίγει διάπλατα το μέτωπο των συγκρούσεων, με την κύρωση των δύο χριστουγεννιάτικων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και τη νέα ρύθμιση για την αδειοδότηση των καναλιών.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της χθεσινής διαδικασίας ήταν πως το σχέδιο νόμου ήρθε με εντελώς διαφορετική μορφή συγκριτικώς με εκείνη με την οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο: 42 από τα 120 άρθρα αφαιρέθηκαν, καθώς είτε εντάχθηκαν στις δύο ΠΝΠ, είτε συμπεριελήφθησαν σε άλλο νομοσχέδιο. Ορισμένα άρθρα παρέμειναν αλλά με λιγότερες διατάξεις, ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης προανήγγγειλε και νέες αλλαγές, εν όψει της δεύτερης ανάγνωσης, που θα γίνει εσπευσμένα αύριο Παρασκευή, αλλά και της συζήτησης στην ολομέλεια, πιθανότατα πλέον την επόμενη εβδομάδα.

Για «νομοσχέδιο-σαλάμι» έκανε λόγο ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Β. Οικονόμου. Για νομοσχέδιο «κουρελού» μίλησε η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Δεν είναι πια ούτε παράλληλο ούτε πρόγραμμα» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κ. Μπαργιώτας (Ποτάμι). Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, δεν πέρασε απαρατήρητη παρέμβαση του προεδρεύοντος της συνεδρίασης, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκη: «Ελπίζω το υπουργείο να καταθέσει εν όψει της δεύτερης ανάγνωσης το κανονικό νομοσχέδιο, μετά τις προσθαφαιρέσεις» ανέφερε κάποια στιγμή απευθυνόμενος στους παρόντες υπουργούς.

Η αντιπολίτευση στάθηκε εκ νέου, όπως και στην πρώτη φάση της συζήτησης πριν διακοπεί απότομα από την παρέμβαση των θεσμών, στο θέμα της μη κοστολόγησης των ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση. «Καλλιεργήσατε ψέματα και προσδοκίες. Ο κόσμος πλέον σας έχει καταλάβει, δεν πείθεται και αντιδρά. Με το νομοσχέδιο εξαγγέλλετε υποτιθέμενη κοινωνική σας ευαισθησία, ακοστολόγητα. Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες. Τα περισσότερα άρθρα είναι ακοστολόγητα. Νομοθετείτε ευχές» είπε με έμφαση ο κ. Ι. Βρούτσης (Ν.Δ.).

Σε αυστηρό τόνο, ο κ. Πολάκης υποστήριξε ότι όλα είναι κοστολογημένα. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι θεσμοί και οι πάντες έχουν πειστεί ότι υπάρχουν χρήματα για να γίνουν όλα αυτά και παραπάνω. Θα έρθουν βελτιώσεις και έχουν προβλεφθεί και γι’ αυτές τα κονδύλια».

Στο τέλος της συνεδρίασης και αφού το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τη δικομματική πλειοψηφία, κατεγράφη μικρό επεισόδιο μεταξύ βουλευτών της Χ.Α. και του κ. Πολάκη. Οταν οι πρώτοι του επισήμαναν πως δεν απαντά στα όσα το κόμμα τους επισημαίνει, ο αναπλ. υπουργός Υγείας είπε πως αυτό γίνεται στη βάση πολιτικής απόφασης: λόγω της εμπλοκής σας στη δολοφονία Φύσσα και της κατηγορίας για εγκληματική οργάνωση δεν θα απαντάμε, είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή