ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Δ.: Πολιτική εξαπάτησης από τον Τσίπρα

11s5mits1

Ομπρέλα απέναντι στην τέλεια καταιγίδα που η ίδια η κυβέρνησή του προκάλεσε χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία τους καταγγελτικούς τόνους του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Στο επιτελείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένουν κλιμάκωση της πολεμικής από την πλευρά του Μαξίμου, ενώ η πίεση προς την κυβέρνηση από τις κινητοποιήσεις αγροτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων εντείνεται και μαζί της η δυσκολία βουλευτών της συμπολίτευσης να στηρίξουν τα μέτρα.

«Ο κ. Τσίπρας εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε συνεχίζει την πολιτική της πόλωσης, του διχασμού και της εξαπάτησης» ήταν και το σχετικό σχόλιο της Συγγρού για την ομιλία του πρωθυπουργού προς το υπουργικό συμβούλιο, πριν επιλέξει να αναδείξει τη ριζική αλλαγή του κ. Τσίπρα πριν και μετά την κατάληψη της εξουσίας: «Ποιον να πιστέψουν οι Ελληνες; Τον Τσίπρα των τρακτέρ ή τον Τσίπρα των ΜΑΤ;».

Ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο, αρχικώς, να απαντήσει ο ίδιος προς τον πρωθυπουργό, πλην όμως εκτιμήθηκε ότι αυτή ακριβώς ήταν η τακτική επιδίωξη του κ. Τσίπρα, να μεταφέρει δηλαδή το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τα μέτρα που κομίζει η κυβέρνηση στην αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη περί διαπλοκής και άλλων. Ετσι, στον πρωθυπουργό απάντησε το… Γραφείο Τύπου της Συγγρού, ούτε καν προσωπικά ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, καταγγέλλοντας ότι «είπε μόνον μία αλήθεια, αλλά σειρά από ψέματα». Η δε αλήθεια που εντόπισε η Ν.Δ. περιορίζεται στην αναφορά του κ. Τσίπρα ότι «έρχονται πολύ πιο δύσκολες μέρες», εξέλιξη που, κατά τη Συγγρού, οφείλεται στην ανεύθυνη και τελικά επικίνδυνη πολιτική του ίδιου του πρωθυπουργού. Κατά τα λοιπά, η Ν.Δ. απορρίπτει το επιχείρημα Τσίπρα περί αναβαθμισμένης θέσης στο εξωτερικό (σ.σ. «δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ τον αγνοούν, μένει “έξω από το δωμάτιο”, ενώ την ίδια ώρα, “μέσα”, άλλοι συζητούν θέματα υψίστης σημασίας για τη χώρα μας»), την «κόκκινη γραμμή» ότι δεν θέλει να κόψει συντάξεις («και τις συντάξεις κόβει, και τις εισφορές αυξάνει και, τελικά, δεν λύνει το πρόβλημα»), αλλά και ότι μάχεται τη διαπλοκή.

Από την πλευρά της, η Ν.Δ. θα επιδιώξει να κρατήσει τους προβολείς στα πραγματικά προβλήματα όπως η οικονομία, το ασφαλιστικό και το προσφυγικό, ζήτημα που κυριάρχησε στις χθεσινές, διαδοχικές συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους δημάρχους Αθηναίων Γ. Καμίνη και Αμαρουσίου Γ. Πατούλη.

Στη Συγγρού επιχειρούν να αξιολογήσουν και τα μηνύματα που στέλνονται από κυβερνητικές πηγές σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Γνωρίζουν ότι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα είναι υπέρμαχοι μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, εκτιμούν ωστόσο ότι, επί του παρόντος, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να εξαντλήσει τα περιθώρια συμφωνίας με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα, όμως, οι κινήσεις του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, του κ. Π. Καμμένου, περί πρόωρων εκλογών, μπορεί μεν από κάποιους να θεωρούνται ως μηνύματα προς τους πιστωτές της Ελλάδας, για άλλους όμως συνιστούν προμήνυμα πιθανής αποστασιοποίησης των ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, λένε, θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο ενός «βελούδινου» διαζυγίου που θα επέτρεπε στον κ. Καμμένο να αναζητήσει εκλογικό ακροατήριο στον χώρο δεξιά της Ν.Δ.