Εποπτικός ο ρόλος των νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο

Εποπτικός ο ρόλος των νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. To NATO αποφάσισε χθες ομόφωνα να παράσχει την υποστήριξή του για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ύστερα από κοινό αίτημα της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Τουρκίας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Αμύνης. Η νατοϊκή επιχείρηση θα ξεκινήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς στη Μεσόγειο ήδη βρίσκεται η υπό γερμανική διοίκηση ναυτική δύναμη SNMG 2 (τέσσερα πλοία από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τον Καναδά), η οποία και θα αναλάβει καθήκοντα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Η επιχείρηση θα κάνει αναγνώριση, παρακολούθηση και εποπτεία του παράνομου περάσματος στο Αιγαίο και θα είναι σε συνεργασία με τον Frontex, σύμφωνα με τον κ. Στόλτενμπεργκ.

Οι νατοϊκές δυνάμεις δεν θα παρεμβαίνουν σε επιχειρήσεις διάσωσης ούτε αναμένεται να κάνουν επαναπροωθήσεις ή να σταματούν την πορεία των πλεούμενων. Ο σκοπός της παρουσίας τους είναι να παρακολουθούν τις εγκληματικές δραστηριότητες και τις κινήσεις των λαθροδιακινητών και αυτό σε στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές και τον Frontex. Ο στρατηγός Φίλιπ Μ. Μπρίντλοβ, ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, παραδέχθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι το προσωπικό του εξετάζει τους τρόπους εμπλοκής της Συμμαχίας. Επικαλούμενος την ταχύτητα με την οποία ελήφθη η απόφαση (μόλις σε 20 ώρες), ο Αμερικανός στρατηγός είπε ότι τώρα θα πρέπει να καθοριστεί το ακριβές περιεχόμενο της αποστολής. Εξαιτίας της ευαισθησίας της περιοχής, οι ελληνικές δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα ή στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και αντίστοιχα το ίδιο θα ισχύει για την Τουρκία. Αυτό θα γίνεται από τα υπόλοιπα πλοία της ναυτικής διοίκησης. Επίσης, πολύ σημαντικό για την Αθήνα είναι ότι η Αγκυρα συμφώνησε να αναλάβει ένα πολύ μεγάλο βάρος, καθώς όλα τα άτομα που θα συλλέγονται από την Τουρκία με την υποστήριξη αυτής της δύναμης θα επιστρέφονται στα εδάφη της.

Αυτό το κομμάτι της συμφωνίας έχει προκαλέσει ερωτήματα σε αξιωματούχους του ΝΑΤΟ που αναρωτιούνται τι ανταλλάγματα μπορεί να κατάφερε η Τουρκία να κερδίσει από τη Γερμανία, με την οποία έγινε η αρχική συμφωνία, για να δεχθεί κάτι τέτοιο που πλήττει τα συμφέροντά της. Από την άλλη, η σπουδή και η στροφή της ελληνικής κυβέρνησης να συναινέσει στην ενεργοποίηση των συμμαχικών δυνάμεων στο Αιγαίο δημιούργησε άλλωστε υπόνοιες ότι η Αθήνα έλαβε ανταλλάγματα, π.χ. χαλαρότητα εκ μέρους των Βρυξελλών και του Βερολίνου στο ασφαλιστικό και την αξιολόγηση. Πηγές της καγκελαρίας και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ωστόσο διέψευσαν χθες κατηγορηματικά στην «Κ» ότι υπάρχει οιαδήποτε τέτοιου είδους συμφωνία.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σημείωνε στην «Κ» ότι η παρουσία και μόνο νατοϊκών δυνάμεων στο κομμάτι αυτό του Αιγαίου θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους διακινητές αλλά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες, καθώς εκτιμούν ότι η παρουσία πολεμικών πλοίων προκαλεί φόβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, Γάλλοι και Βρετανοί ήταν πολύ θερμοί έναντι της πρότασης, ενδεικτικό της ανάγκης για «έκτακτα μέτρα», όπως τα αποκαλεί πηγή του ΝΑΤΟ. Συγχρόνως, αξιωματούχος της Κομισιόν εξέφραζε την ικανοποίησή του και τόνιζε στην «Κ» ότι η απόφαση μπορεί και «να ανατρέψει τα δεδομένα» στο προσφυγικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή