Ακρότητες από Ν. Φίλη και ρήγμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Ακρότητες από Ν. Φίλη και ρήγμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαρκή δοκιμασία των αντοχών του βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα το κοινοβουλευτικό σύστημα, με τη σημερινή ημέρα, κατά την οποία αναμένονται αγρότες στην πλατεία Συντάγματος, να αναδεικνύεται ως ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Από χθες, με αφορμή την κύρωση δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, την εισαγωγή τροπολογιών για το Μέγαρο Μουσικής και τις τηλεοπτικές άδειες, να εισάγονται προς έγκριση από την κυβέρνηση, οι τόνοι έχουν ανέβει κατακόρυφα, φέρνοντας τη δικομματική πλειοψηφία και σύσσωμη την αντιπολίτευση σε τροχιά απόλυτης σύγκρουσης. Μέσα σε αυτό το κλίμα, εκδηλώθηκε επιπροσθέτως ακόμα ένα ρήγμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς οι ΑΝΕΛ δήλωσαν πως καταψηφίζουν τη ρύθμιση για το Μέγαρο Μουσικής, ενώ παράλληλα κατεγράφησαν και ακραία κοινοβουλευτικά φαινόμενα.

Μεταξύ αυτών ήταν:

α) Η επιλογή του υπουργού Παιδείας να κατηγορήσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις για φόνο μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο («ανάλγητη και απάνθρωπη η κυβέρνησή σας έπνιγε μετανάστες στα νερά του Αιγαίου» είπε απευθυνόμενος στη Ν.Δ.),

β) Η διάχυση της απρεπούς συμπεριφοράς βουλευτών της Χρυσής Αυγής και εντός της αίθουσας της Ολομέλειας,

γ) Η κατά βούληση παρουσία υπουργών στη Βουλή: Ενδεικτικό παράδειγμα ήταν η μη προσέλευση τόσο του υπουργού όσο και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και των ελλείψεων φαρμάκων για καρκινοπαθείς, επικαλούμενοι «κώλυμα», ενώ λίγη ώρα αργότερα ήταν παρόντες σε άλλες νομοθετικές διαδικασίες. Σε δύο περιπτώσεις, οι διάλογοι που καταγράφηκαν ήταν χαρακτηριστικοί της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί:

«Δεν έχετε τον λόγο» είπε ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γ. Βαρεμένος στον Ηλ. Κασιδιάρη, όταν ο βουλευτής της Χ.Α. βγήκε εκτός ελέγχου κατά τη διάρκεια συζήτησης ερώτησής του για το προσφυγικό.

Ηλ. Κασιδιάρης: Οταν μιλάμε για εθνική προδοσία, έχω τον λόγο, κύριε!

Γ.Β.: Βγείτε έξω να ηρεμήσετε!

Η.Κ.: Εσείς να βγείτε έξω! Οταν γίνεται εθνική προδοσία, έχουμε τον λόγο και θα καταγγέλλουμε αυτό το αίσχος! Εσείς να βγείτε έξω!

Γ.Β.: Βγες έξω να ηρεμήσεις! Βγες έξω!

Η.Κ.: Να βγείτε εσείς έξω, εσείς και οι προδότες, ο Τσίπρας και ο Καμμένος!

Αργότερα, συγκρούονταν η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου με τον Α. Λοβέρδο, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ζητούσε επιτακτικά και με φωνές τον λόγο.

«Νομίζω, κ. Λοβέρδο, ότι είστε πραγματικά προβληματικός. Είστε παράνομος αυτή τη στιγμή» είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Παρεκτρέπεστε» απάντησε σε εντονότατο ύφος ο κ. Λοβέρδος.

«Δηλαδή ο τσαμπουκάς θα περάσει εδώ;» αναρωτήθηκε η προεδρεύουσα.

«Δεν θα είναι καλή η εξέλιξη της διαδικασίας» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

«Αφήστε στο Κοινοβούλιο τις απειλές» ανταπάντησε η κυρία Χριστοδουλοπούλου.

Στη σκιά όλων αυτών και με τη Χ.Α. να προαναγγέλλει ότι θα είναι μαζί με τους αγρότες, «με ή χωρίς τρακτέρ», σήμερα έξω από τη Βουλή, διακόπηκε η πρωινή συνεδρίαση με το νομοσχέδιο για τις ΠΝΠ και την τροπολογία για το Μέγαρο Μουσικής, ώστε να συνεχιστεί σήμερα, πέραν των προγραμματισμένων διαδικασιών που συμπεριλαμβάνουν αφενός συζήτηση επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα αγροτικά στην Ολομέλεια, και αφετέρου ολοκλήρωση της επεξεργασίας του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» στις αρμόδιες επιτροπές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή