Τσίπρας: «Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή»

Τσίπρας: «Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή»

7' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδρίαση "που αποδεικνύει ξεκάθαρα ποιοι είναι αυτοί που επιδιώκουν να μπει επιτέλους μια τάξη στην ασυδοσία και ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας και ποιοι είναι αυτοί που επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών ΜΜΕ", χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την συζήτηση στη Βουλή για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη διαπλοκή και όσους τη στηρίζουν, περιγράφοντας το αλληλοτροφοδοτούμενο αυτό σχήμα ως υπόγειες διαδρομές ενός λαβύρινθου συμφερόντων μεταξύ οικονομικής, μιντιακής και πολιτικής εξουσίας, ώστε να διατηρείται ένα "χρεοκοπημένο και σαθρό πολιτικό σύστημα".

Καταλόγισε σε κόμματα ότι προσπαθούν και τώρα να κάνουν αυτό που έκαναν επί 27 χρόνια, όπως είπε, βάζοντας πλάτες για να καλύπτουν την ασυδοσία των μη αδειοδοτούμενων ΜΜΕ. Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική προς τη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη, ότι έβαλαν επανειλημμένα προσκόμματα στη συγκρότηση του ΕΣΡ προκειμένου να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός. Χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή τη μη συναίνεση των κομμάτων στη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς όπως είπε αυτή δεν είναι προαιρετική, αλλά συνταγματική επιταγή.

Τόνισε ότι η Βουλή σήμερα, μετά τις εξαντλητικές προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση συναίνεσης για το ΕΣΡ, δεν έχει παρά να αποφασίσει ότι τα ψέματα τελείωσαν. "Αποφασίσατε να παραβιάσετε το Σύνταγμα εμποδίζοντας τη συγκρότηση του ΕΣΡ, εμείς δεν έχουμε παρά μια επιλογή, να τηρήσουμε το Σύνταγμα και να υλοποιήσουμε τη λαϊκή επιταγή βάση της οποίας έχουμε εκλεγεί να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο", είπε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας ότι με την ψήφιση της διάταξης η κυβέρνηση θα αναλάβει να ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Επισήμανε ότι παρά την πολλή φασαρία που γίνεται δεν ζητήθηκε από την αντιπολίτευση ονομαστική ψήφος και πως εάν δεν γινόταν, θα τη ζητούσε η κυβέρνηση, "γιατί η εθνική αντιπροσωπεία πρέπει να καταγράψει τις ψήφους αυτής της τομής, ποιοι είναι υπέρ και ποιοι είναι αντίθετοι".

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευση και την σαφή εντολή που πήρε από τον λαό: Συγκρουστείτε με το κατεστημένο, αλλάξτε τις παθογένειες, πολεμήστε τα συστήματα διαπλοκής και διαφθοράς, καθαρίστε τη χώρα από τις εστίες παραβατικότητας, τις εστίες ανομίας των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων ολιγαρχών και των συνεταίρων τους που πλούτισαν στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που τα τελευταία χρόνια είναι αυτοί που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση.

Οι απαντήσεις στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης

Ο πρωθυπουργός απάντησε στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης κατά της διάταξης της κυβέρνησης με την οποία ξεκινά ο διαγωνισμός για 4 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

-Σε όσους που δηλώνουν "Ευρωπαίοι" και "μας λέγατε να 'μείνουμε Ευρώπη'", δηλώνουν ότι ο αριθμός πρέπει να είναι απεριόριστος για να μην περιορίζεται ο ανταγωνισμός, απάντησε ότι εάν γινόταν αυτό όλες οι προσπάθειες θα έβγαιναν άγονες. Επισήμανε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό όπως η Ελλάδα οι άδειες είναι δύο και πως π.χ. σε χώρες με 5πλάσιο πληθυσμό οι άδειες είναι 5 και στη Γερμανία που είναι 8πλάσιος οι άδειες είναι 6. "Είναι ηλίθιοι στην υπόλοιπη Ευρώπη που έχουν κάνει διαγωνισμό και έχουν περιορισμένο αριθμό;" "Εσείς", είπε, "θέλετε Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη λιτότητα για τους πολλούς και θέλετε 'μπανανία' σε ό,τι αφορά τα προνόμια των λίγων. Γι' αυτό άλλωστε εδώ και 5 χρόνια που η χώρα είναι υπό επιτήρηση σε όλες τις συμφωνίες που ΄έχουμε υπογράψει ως χώρα ένα δεν έχετε τηρήσει: Να προχωρήσετε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες". "Η Ελλάδα", σημείωσε, 'θα παραμείνει ευρωπαϊκή χώρα αλλά δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ευρωπαϊκή 'μπανανία', όπως εσείς τη θέλετε".

-Απαντώντας στους "φανατικούς νεοφιλελεύθερους" που, όπως είπε, ισχυρίζονται ότι αυτά πρέπει να τα λύνει η ίδια η αγορά, διερωτήθηκε γιατί αυτή η αγορά δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα. "Η αγορά έχει κανόνες που οφείλει να θέτει και να εγγυάται το κράτος. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε, να θέσουμε επιτέλους κανόνες και να εγγυηθούμε την τήρηση τους".

-Απαντώντας στο επιχείρημα ότι με βάση το Σύνταγμα δεν μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση στον διαγωνισμό, τόνισε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους και όχι του ΕΣΡ και πως αν ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε να διεξάγει τον διαγωνισμό ντε και καλά το ΕΣΡ, θα το όριζε ρητά, και δεν το έπραξε δίνοντας την ευχέρεια στη Βουλή να αποφασίσει.

Το σύστημα της διαπλοκής

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για τη διαπλοκή, έκανε λόγο για ΜΜΕ που συντηρούνται και δανειοδοτούνται από τράπεζες με μοναδικό στόχο να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένες κυβερνήσεις, πολιτικά και κυριολεκτικά χρεοκοπημένα κόμματα, με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

Είπε ότι τα κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία και τελικά συγκυβέρνησαν ώσπου να χάσουν την εξουσία και ο λαός πριν από έναν χρόνο έδωσε εντολή και στήριξη τρεις φορές σε μια νέα κυβέρνηση προκειμένου να συγκρουστεί με τα συμφέροντα αυτά και αυτό το κατεστημένο. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μιλά γι' αυτούς που τα χρόνια της ανάπτυξης αλλά και της κρίσης νέμονταν κρατικό χρήμα είτε από προμήθειες μεγάλων κρατικών εργολαβιών με συγκεκριμένες εταιρείες, όπως η ΖΙΜΕΝΣ, που, όπως υπενθύμισε, έδινε ένα σημαντικό ποσοστό από τα κέρδη της κατευθείαν στα κόμματα και στα στελέχη των κομμάτων που κυβερνούσαν, είτε με θαλασσοδάνεια από κρατικές ή ιδιωτικές τράπεζες που την κεφαλαιοποίηση τους έχει πληρώσει με αίμα ο λαός. Πρόσθεσε ότι τα υπερκέρδη τους όλοι αυτοί προφανώς τα τοποθέτησαν χωρίς να φορολογηθούν σε κάποιες τράπεζες του εξωτερικού και πως γι' αυτό όταν κάποιες φορές ήρθαν λίστες και στοιχεία καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού, οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντιζαν να τις κρύβουν και να τις χώνουν σε συρτάρια για να μην γίνονται έλεγχοι.

Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στην αναφορά Σαμαρά ότι "μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρους", για να σχολιάσει: "Ε λοιπόν όχι 10 Παπασταύρους, 110 θα έχουμε και θα πληρώσουν", προσθέτοντας ότι τώρα όλοι αυτοί που παρασιτούσαν για χρόνια ήρθε ή ώρα να περάσουν από το ταμείο. Τόνισε ότι πρέπει να πληρώσουν όσοι έχουν δάνεια που δεν εξυπηρετούν, όπως συνέβη με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες. Να μας πουν, πρόσθεσε, γιατί ξεχνάγανε να κάνουνε δηλώσεις Πόθεν έσχες για χρόνια και ιδίως τα χρόνια όπου εμφανίζονται να φέρνουν και να διαχειρίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις των Μέσων ενημέρωσης.

"Κάνατε και κάνετε πλάτες"

"Έρχεστε όλοι εσείς που συγκροτήσατε αυτό το πλέγμα της διαπλοκής, που είχατε τη βασική ευθύνη και κάνατε πλάτη σε όλους αυτούς τόσα χρόνια και προσπαθείτε και τώρα που είστε στην αντιπολίτευση να τους καλύψετε. Κάνετε πλάτες", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Και σαν να μη φτάνει αυτό, πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους κυρίους, τους υπόσχεστε ότι με την προσπάθειά σας να μην συγκροτηθεί το ΕΣΡ θα μας εμποδίζατε", συνέχισε και τόνισε: "Ε λοιπόν είστε βαθιά γελασμένοι γιατί είναι λαϊκή εντολή να μπει τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά και θα βάλουμε τέλος είτε το θέλετε είτε όχι".

"Πυρά" σε Κυρ. Μητσοτάκη

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση έφερε εσπευσμένα τη ρύθμιση, είπε ότι κάνουν πως δεν θυμούνται ότι ήταν εκ των βασικών προγραμματικών δηλώσεων της και ότι δεν καθυστέρησε λόγω ταλαντεύσεων, αλλά επειδή έτρεφε την ελπίδα και την αυταπάτη ότι "στον τόπο θα μπορούσαμε να γυρίσουμε σελίδα όλοι μαζί και θα ερχόταν και η συντηρητική παράταξη με συναίνεση να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο".

Ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ ότι μόλις εξελέγη έσπευσε να παρακωλύσει την συγκρότηση του ΕΣΡ. Αναφέρθηκε σε "προφάσεις" που παρουσίασε σε διαδοχικές φάσεις η αξιωματική αντιπολίτευση και ότι μετά από τρεις συνεδριάσεις αποδείχτηκε περίτρανα ότι αυτό που ουσιαστικά έλεγε η ΝΔ ήταν ότι δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός και δεν πρόκειται να συναινέσει.

"Δεν ήρθαμε στην εξουσία για να συμμετέχουμε στο πάρτι της διαπλοκής, αλλά για να το τελειώσουμε"

Υποστήριξε ότι κάποιοι παίζουν τα ρέστα τους επιδιώκοντας να μην υπάρξει διαδικασία αδειοδότησης και ότι ορισμένοι από αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής κρίσης σκορπούν το γέλιο. Είπε συγκεκριμένα ότι "αυτοί που αγωνιούν τον τελευταίο καιρό για τις κινητοποιήσεις και τον αγροτικό κόσμο ήταν οι ίδιοι που υποστήριζαν και προπαγάνδιζαν με νύχια και με δόντια πολύ χειρότερες πολιτικές". Οι ίδιοι άνθρωποι και τα ίδια Μέσα, συνέχισε, λοιδορούσαν τις αγροτικές κινητοποιήσεις και σήμερα εμφανίζονται ως τιμητές.Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κάνουν τεράστιο λάθος αν νομίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προς τον λαό, για να σημειώσει πως "εμείς δεν έχουμε έρθει στην εξουσία για να διαχειριστούμε τις δικές σας δομές, αλλά για να τις αλλάξουμε, ούτε για να συμμετέχουμε σε αυτό το πάρτι της διαπλοκής. Έχουμε δεσμευτεί στον λαό να το τελειώσουμε και θα το τελειώσουμε".

Φόρος τιμής στους αδικοχαμένους πιλότους

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτηση του αποτίνοντας φόρο τιμής στους αδικοχαμένους πιλότους του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, "που χάθηκαν κάνοντας το καθήκον τους και υπηρετώντας με αυταπάρνηση την πατρίδα". Εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στις οικογένειες τους και διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να τους συνδράμεις στις δύσκολες στιγμές. Τόνισε ότι είναι χρέος μας ηθικό να στεκόμαστε δίπλα στις οικογένειές τους και να θυμόμαστε πάντα όσους δίνουν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή για το καθήκον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή