ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινές περιπολίες «βλέπει» ο Βενιζέλος

Κοινές περιπολίες «βλέπει» ο Βενιζέλος

Ως επαναφορά του παλαιού σεναρίου των κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο περιγράφει ο κ. Ευ. Βενιζέλος την απόφαση εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια ελέγχου των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι «θα σταματήσει η ενοχοποίηση και η στοχοποίηση της Ελλάδος», καθώς τον έλεγχο θα έχει πλέον μια πολυεθνική δύναμη.

Ο κ. Βενιζέλος εντοπίζει (Βήμα FM) τέσσερα βασικά «προβληματικά» στοιχεία: Πρώτον, την πολιτική ανεπάρκεια της Ε.Ε. η οποία «όταν τα πράγματα γίνονται σκληρά και δύσκολα, καταφεύγει σε άλλου τύπου σχήματα και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ». Δεύτερον, «η Τουρκία επιβάλλει τη θεσμική της ισοτιμία». Τρίτον, επανέρχεται «εκ του πλαγίου» το σενάριο κοινών περιπολιών Ελλάδος – Τουρκίας στο Αιγαίο και, τέταρτον, «δεν υπάρχει καμία διάκριση στη μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών χωρίς χαρτιά στην προκειμένη περίπτωση και είναι τελείως ασαφές εάν θα υπάρχει ένα είδος επανεισδοχής».

Και διερωτήθηκε: «Οταν λέει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι θα επιχειρούν τα τουρκικά πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, τα ελληνικά στα ελληνικά και το ίδιο στον εναέριο χώρο των δύο χωρών, καταλαβαίνετε το ερώτημα. Σε ποιον εναέριο χώρο; Των 6 ή των 10 ναυτικών μιλίων; Κι όταν λέμε χωρικά ύδατα, δυστυχώς οι γείτονές μας αναπαράγουν όταν μπορούν τη θεωρία των γκρίζων ζωνών. Τα Ιμια τι χωρικά ύδατα έχουν; Ή το νησί στο οποίο έγινε το τραγικό συμβάν, στην Κίναρο, τι; Εμείς φυσικά λέμε ότι αυτά είναι ελληνικά νησιά τα οποία έχουν χωρικά ύδατα. Σημειώνεται, τέλος, ότι δημοσιεύθηκε στο CEPS η τελευταία μελέτη του κ. Βενιζέλου με τίτλο «State Transformation and the European Integration Project: Lessons from the financial crisis and the Greek paradigm». Τους προσεχείς μήνες θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά.