Τέλος χρόνου για την Αθήνα

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Κοντά στα όρια της υπομονής της με την Αθήνα βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Από τις επαφές της «Κ» με κορυφαίους Γερμανούς αξιωματούχους και διπλωμάτες την περασμένη εβδομάδα προκύπτει ένα κλίμα έντονης δυσφορίας απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα και μία αίσθηση ότι ο χρόνος για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση πραγματικά τελειώνει.

«Για κάποιες χώρες είναι εύκολο να έχουν τον ρόλο της χώρας μετάβασης», σημειώνει μία υψηλόβαθμη πηγή, αναφερόμενη στην Ελλάδα. «Η Γερμανία κατέγραψε 90.000 πρόσφυγες μόνο τον Ιανουάριο. Είναι μικρότερος αριθμός από ό,τι πριν από τον χειμώνα, αλλά μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμος». Συνεπώς, συνεχίζει, «απαιτούνται απτά αποτελέσματα στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων εντός εβδομάδων, όχι μηνών». Αν η Ελλάδα δεν πετύχει αυτά τα αποτελέσματα, προειδοποιεί, «θα κλείσουν τα εσωτερικά σύνορα» της Ζώνης Σένγκεν – «και αν συμβεί αυτό, μετά πολύ δύσκολα ανοίγουν ξανά».

Υπερασπιστής

Η γερμανική πλευρά βλέπει τον εαυτό της ως τον τελευταίο υπερασπιστή της Αθήνας εντός της Ε.Ε. σχετικά με το προσφυγικό. Αξιωματούχοι τονίζουν στην «Κ» ότι δεν είναι μόνο οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά το σύνολο των εταίρων (συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας) που είναι δυσαρεστημένο με τις επιδόσεις της Ελλάδας στον έλεγχο των συνόρων και που πιέζει για κλείσιμο των συνόρων της χώρας με την ΠΓΔΜ.

Αναγνωρίζουν ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες, αλλά σημειώνουν ότι τα ποσοστά καταγραφής παραμένουν ακόμη κάτω από 80%, ενώ ο συντονισμός των δράσεων δυσχεραίνεται από τον μεγάλο αριθμό των αρμόδιων υπουργών. Σχετικά με τα hotspots, υπενθυμίζουν την αρχική δέσμευση Τσίπρα ότι θα ήταν έτοιμα από τον Νοέμβριο.

Συνομιλητής της «Κ», μάλιστα, αναφερόμενος σε παρέμβαση του πρωθυπουργού για το προσφυγικό την περασμένη εβδομάδα, όπου, ως γνωστόν, είπε ξανά ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα στην ώρα τους, παρατηρεί κατά τρόπο δηκτικό: «Ολα εκτός από ένα». Επιπλέον, εκφράζονται παράπονα για τους επιχειρησιακούς περιορισμούς που θέτουν οι ελληνικές αρχές στον Frontex στην περιφρούρηση των θαλάσσιων συνόρων.

Τόσο το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία όσο και οι διεργασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης –ιδιαίτερα μεταξύ των επιθετικών προς την Αθήνα μελών της ομάδας του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία)– σπρώχνουν την κατάσταση προς εφιαλτικές εξελίξεις για τη χώρα μας.

Επιθέσεις

Στη Γερμανία, σε δημοσκόπηση (της Insa για το περιοδικό Focus) που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, το 40% των ερωτηθέντων ζητούσε την παραίτηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, εξαιτίας του πώς έχει διαχειρισθεί το προσφυγικό. Την περασμένη εβδομάδα, σε σχόλια τα οποία προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ο αρχηγός του CSU, του αδελφού κόμματος του κυβερνώντος CDU στη Βαυαρία, είπε ότι έχει καταλυθεί το κράτος δικαίου στη Γερμανία, χρησιμοποιώντας μία φράση («herrschaft des unrechts») που στα γερμανικά παραπέμπει σε δικτατορία.

Εν τω μεταξύ, κι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέτεινε τις πιέσεις της προς την Αθήνα για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών ελέγχου και καταγραφής, οι χώρες του Βίζεγκραντ την περασμένη εβδομάδα επανέλαβαν τη στήριξή τους στην επιλογή ενίσχυσης των συνόρων Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ώστε να φραγεί εκεί ο δρόμος του Αιγαίου προς την Κεντρική Ευρώπη.

Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, με την ενίσχυση της συνοριακής γραμμής «δεν θα έχει σημασία αν η Ελλάδα είναι ή δεν είναι στη Σένγκεν, γιατί θα μπορούμε να σταματήσουμε τους μετανάστες». Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε επιστολή του στα τέλη Ιανουαρίου στον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ, τον διαβεβαίωνε ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στηρίζουν την ιδέα ενίσχυσης των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Το κλίμα

Πίσω από τις εξαιρετικά ανησυχητικές αυτές διεργασίες βρίσκεται ο φόβος των Ευρωπαίων πολιτών, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι αλλά και τα γεγονότα της Κολωνίας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η γαλλική πρωτεύουσα δεν έχει συνέλθει από το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα και αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κανείς από μια πρώτη ματιά. Αλλά και από μια απλή συζήτηση με τους κατοίκους της, που ζουν με τον φόβο ενός νέου χτυπήματος…

Το φίδι, το ποτάμι και η ψήφος στη Λεπέν

«Εφυγα από την Ιστανμπούλ για να μην περιστοιχίζομαι από μουσουλμάνους. Tώρα είμαι εδώ στο Παρίσι και συμβαίνει το ίδιο πράγμα», λέει στην «Κ» ο αρμενικής καταγωγής οδηγός ταξί, με το οποίο κινηθήκαμε στη γαλλική πρωτεύουσα. Η ιστορία του είναι πολύ ενδιαφέρουσα, όπως και ο τρόπος με τον οποίο σχολιάζει τις πολιτικές, και όχι μόνον, εξελίξεις.

O εν λόγω οδηγός, που ζει από τα 17 του στη γαλλική πρωτεύουσα, μιλάει με περιφρόνηση για τους πολιτικούς που αρνούνται το φαινόμενο του «εξισλαμισμού» της Γαλλίας και λέει ότι «πλέον σχεδόν ντρέπεσαι να πεις ότι είσαι χριστιανός». Παραδέχεται μάλιστα ότι έχει ψηφίσει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, εξηγώντας την επιλογή του ως εξής: «Οταν σε παρασύρει το ποτάμι, αν το μόνο που βρίσκεις για να κρατηθείς είναι ένα φίδι, θα κρατηθείς από το φίδι!».

Αλλά και στο Βερολίνο, ένας νεαρός Γερμανός συνάδελφός του, λιβανέζικης καταγωγής, εκφράζει τον προβληματισμό του. «Η καγκελάριος είχε καλές προθέσεις», λέει, «αλλά έχασε τον έλεγχο της κατάστασης». Κι αυτό το πιστεύουν ολοένα και περισσότεροι στη Γερμανία, αυτές τις μέρες, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις και όχι μόνον.

Το κακό για εμάς τους Ελληνες είναι ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει βασική παράπλευρη απώλεια της προσπάθειάς της να τον ανακτήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή