Οταν η εξουσία γκριζάρει την κεφαλή και παχαίνει το σώμα

Οταν η εξουσία γκριζάρει την κεφαλή και παχαίνει το σώμα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τώρα, έπρεπε να είσαι πολύ παρατηρητικός για να το προσέξεις: ήταν πέρυσι, στις 17 Απριλίου, που ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στα σκαλιά του Μαξίμου και οι φωτογράφοι βρήκαν ευκαιρία για κοντινά καρέ στην πρωθυπουργική κεφαλή. Κάτω απ’ τον δυνατό ήλιο, οι λεπτομέρειες έλαμψαν, και στις φωτογραφίες της επομένης έκαναν το ντεμπούτο τους στις εφημερίδες οι πρώτες λευκές τρίχες στα μαλλιά του Αλέξη Τσίπρα.

Καθώς ο χρόνος στην καρέκλα της εξουσίας επιταχύνεται, αυτή την εβδομάδα, στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, δεν χρειαζόταν πια καμία παρατηρητικότητα. Πλέον, οι λευκές τρίχες στην πρωθυπουργική κόμη είναι τόσες, που απειλούν σύντομα ν’ αρχίσουν να συντάσσονται σε γκρίζες αναρχοαυτόνομες τούφες.

Η εξουσία «γκριζάρει», βλέπετε. Αυτό στον Αλέξη Τσίπρα το είπε πρώτος ο Μπαράκ Ομπάμα πέρυσι τον Ιανουάριο. «Να ξεκουράζεσαι», τον συμβούλευσε όταν του τηλεφώνησε να τον συγχαρεί. «Γιατί κι εγώ νέος ξεκίνησα, και τώρα έγιναν γκρίζα τα μαλλιά μου». Αλλά πάλι, δεν χρειαζόταν να του το επισημάνει ο Αμερικανός πρόεδρος. Στην ημεδαπή υπάρχει πάντα η λευκασμένη κόμη του Γιώργου Παπανδρέου να μαρτυρά τι τραβούν οι πρωθυπουργικές τρίχες.

Τον Μάιο του 2010, που ο τότε πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην τηλεόραση με επιχείλιο έρπη (…ο οποίος έκτοτε αποτελεί την αρρώστια – φετίχ του Μεγάρου Μαξίμου), οι δημοσιογράφοι έσπευσαν να ρωτήσουν τους παρατρεχάμενούς του τι του συμβαίνει. «Μέσα σ’ έξι μήνες έχουν ασπρίσει τα μαλλιά του» απάντησαν εκείνοι. «Δεν κοιμάται καλά, έχει πολύ άγχος». Αλλά τουλάχιστον, ο Γιώργος Παπανδρέου έριξε το βάρος στα σπορ για να εκτονωθεί. Ενώ ο νυν πρωθυπουργός, απλώς έβαλε βάρος.

Οι παλιές εκείνες εποχές, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έγινε αρχηγός του ΣΥΝ και απ’ το γυμναστήριο του Hilton μετακόμισε στο απείρως πολυτελέστερο Holmes Place της πλατείας Συντάγματος αποτελούν μακρινή αθλητική ανάμνηση. Πλέον, ο μόνος λόγος για να βρεθεί σε γυμναστήριο ο πρωθυπουργός, είναι αν έχει κανονίσει σε κάποιο «κλειστό» να βγάλει λόγο. Η ζυγαριά δυσανασχετεί μαζί του, και όχι άδικα. Το πρόβλημα έγινε ιδιαιτέρως προφανές στην υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη: ο Αλέξης Τσίπρας ξέθαψε απ’ την ντουλάπα του εκείνο το ταλαίπωρο γιλέκο που κάποτε του πήγαινε, αλλά τώρα απεδείχθη ανίκανο να περιορίσει τη νεοαποκτηθείσα κοιλίτσα. Εκείνο το βράδυ κατέστη κτήμα κοινό του έθνους το μικρό διαιτολογικό μυστικό του πρωθυπουργού: τα τσιπρικά κουμπιά μήνες τώρα δίνουν άνισο αγώνα με το λίπος της εξουσίας. Αλλωστε, μια απλή σύγκριση με τις φωτογραφίες του 2014, τότε που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απλώς αρχηγός της αντιπολίτευσης, μπορεί να οδηγήσει κάθε διαιτολόγο στην επωδό «…και διηγώντας τα να κλαις».

Η αλήθεια βέβαια είναι πως τα πρώτα κιλά είχαν ήδη ενισχύσει την πρωθυπουργική φιγούρα όταν πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας την πύλη του Μαξίμου. Με ένα μεζεδοπωλείο απ’ του Ψυρρή να στέλνει στο Μαξίμου σχεδόν κάθε μέρα λιχουδιές, με τα απανωτά ταξίδια στην ημερήσια διάταξη, με τον πρωθυπουργό στο Ισραήλ να τρώει χούμους και στην Κωνσταντινούπολη καζάν ντιπί, η δίαιτα έφτασε να μοιάζει λέξη τόσο μισητή όσο και το «μνημόνιο». Και μόνο το καλοκαίρι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε κάπως να φρενάρει την επέλαση του πάχους, όπως γίνεται πάντα όταν φτάσει ο κόμπος του λίπους στο χτένι του μαγιό.

Η θερινή του προσπάθεια να ξαναμπεί στα ρούχα του χωρίς να βαρυγκομούν οι ραφές «έγραψε» στον φακό, αφού ως γνωστόν, το φαγητό πολλοί αγάπησαν, το πάχος ουδείς. Κι έτσι τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας, με το μαλλί να γκριζάρει, και το φάσμα της παχυσαρκίας να τον απειλεί, πορεύεται προς το πράσινο γαστρονομικό του μίλι, αφού οι σαλάτες απαιτούν εσπευσμένα να μπουν στο διατροφολόγιό του.

Και μόνο ο Κώστας Καραμανλής είναι σε θέση να του πει έναν λόγο διαιτολογικής παρηγοριάς. Εκείνος, βλέπετε, όταν πρωτοέγινε αρχηγός της Ν.Δ., πήγε στο γυμναστήριο LM στην πλατεία Κολωνακίου προκειμένου να κάνει τη σιλουέτα του πιο ηγετική. Μόνο που οι φήμες – αλλά και οι φωτογραφίες – λένε ότι ποτέ δεν κατάφερε να τη σταθεροποιήσει. Το βάρος του αυξομειώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή