Λάθη και παραλείψεις στο σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Λάθη και παραλείψεις στο σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μελέτη που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως επιστημονική τεκμηρίωση του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, όχι μόνον δεν αντέχει κριτικής, αλλά είναι και εθνικά επιζήμια. Στη βιασύνη της να καταλήξει στον αριθμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών -πέρα από το ότι επιβάλλει τη μετάδοση υψηλής ανάλυσης (HD)- παραιτείται φασματικών δικαιωμάτων σε όμορες με άλλες χώρες περιοχές, ενώ στον χάρτη που «σχεδίασε» με τη Σχολή Φλωρεντίας, ξέχασε να συμπεριλάβει τις συχνότητες του στρατού. Ακόμη, οι μελετητές της Φλωρεντίας, για να δείξουν τη «στιβαρότητα» του σχεδίου, συστήνουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη χάραξη νέου χάρτη συχνοτήτων και στην ουσία να γίνει μια νέα μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση με επανασυντονισμό των κέντρων εκπομπής, αλλά και όλων των οικιακών δεκτών.

Για την απεμπόληση φασματικών δικαιωμάτων, η μελέτη προτείνει ν’ αξιοποιηθούν μόνο οι δηλωμένοι δίαυλοι της GE06. Δηλαδή θα χρησιμοποιηθούν πλέον μόνο οι δίαυλοι που διεκδικήθηκαν στη σύσκεψη της Γενεύης το 2006 και όχι οι επιπρόσθετοι δίαυλοι που διεκδικήθηκαν το 2012 και μετά, κάτι που όλες οι όμορες χώρες έχουν κάνει και διεκδικούν επιπλέον φάσμα για εθνικούς σκοπούς. Το ελληνικό υπουργείο εγκαίρως από τα τέλη του 2012 είχε πραγματοποιήσει τη δήλωση των επιπλέον αυτών διαύλων στη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), όπως το έπραξαν και οι όμορες χώρες (Ιταλία, Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία κ.λπ.).

Οπως λένε οι ειδικοί, είναι σοβαρή παράλειψη η Ελλάδα να παραιτηθεί από το δικαίωμα διεκδίκησης συχνοτήτων στο φάσμα 470-694 MHz που ήδη έχει δηλώσει επιπρόσθετα από την GE06 και επί δύο έτη λειτουργεί απροβλημάτιστα και τουλάχιστον για τα επόμενα 10 έτη στην Ε.Ε. θα χρησιμοποιείται για ψηφιακή τηλεόραση, όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ε.Ε. Δηλαδή, για μικροπολιτικούς λόγους, η κυβέρνηση προκαλεί τεχνητό περιορισμό του διαθέσιμου φάσματος, ώστε να εκπληρωθεί η πολιτική απόφαση περιορισμού των αδειών περιεχομένου. Τέτοιες κινήσεις ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο και την κυριαρχία της Ελλάδας στο ραδιοτηλεοπτικό φάσμα 470-694 MHz που θα παραμείνει για έτη στην Ευρώπη για ψηφιακή ευρυεκπομπή.

Το πιο σημαντικό είναι ότι αν η κυβέρνηση ακολουθήσει τις προτάσεις της μελέτης της Σχολής της Φλωρεντίας, τότε θα… ξεμείνει από συχνότητες το υπ. Εθνικής Αμυνας. Η εμμονή για τον περιορισμό των συχνοτήτων ώστε να δικαιολογηθούν οι πολιτικές σκοπιμότητες, οδήγησε τους μελετητές και την κυβέρνηση στο συμπέρασμα ότι ο νέος ψηφιακός χάρτης, όχι μόνο θα βασιστεί αποκλειστικά στις συχνότητες GE06, αλλά θα πρέπει να υποστηρίξει και το «Ψηφιακό Μέρισμα 2 (ΨΜ2)» που προέκυψε πρόσφατα. Πρόκειται για τις συχνότητες στην περιοχή των 700 ΜHz, τις οποίες η Ε.Ε. πρότεινε πριν από λίγες ημέρες, ν’ αποδοθούν μέχρι το 2020 στην ανάπτυξη εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας.

Η θέση αυτή είναι ενάντια στην ψήφο που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ραδιοσυχνοτήτων (WRC-2015). Εκεί ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, με υπόδειξη του ΥΠΕΘΑ, ψήφισε κατά της απόδοσης του ΨΜ2 στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Το ίδιο έπραξαν η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία που βασίζονται πολύ στην επίγεια μετάδοση τηλεοπτικού σήματος. Επίσης, επισήμως η Γ.Γ. Επικοινωνίας από τον Φεβρουάριο του 2015 έχει στρατευθεί κατά της απόδοσης του ΨΜ2, αφού όπως ανέφερε σε επιστολή που διανεμήθηκε σε όλες τις Αρχές της χώρας «σε περίπτωση απελευθέρωσης και του φάσματος της μπάντας των 700 MHz η πλατφόρμα ψηφιακής επίγειας μετάδοσης (DTT) θα υποστεί απώλειες κάλυψης και δυναμικής…». Τι άλλαξε από τον περασμένο Νοέμβριο, αναρωτιούνται οι ειδικοί της αγοράς, και η κυβέρνηση έγινε υπέρμαχη του ΨΜ2; Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με αυτές προδιαγραφές δεν μπορεί να εξευρεθούν πανελλαδικά κατ’ ελάχιστο 201 δίαυλοι, αλλά 188. Για να επιλυθεί η σχετική «εξίσωση» ή θα πρέπει να εξαιρεθούν οι δίαυλοι του στρατού ή να μειωθούν περαιτέρω οι τηλεοπτικοί δίαυλοι.

Τέλος, η εμμονή της κυβέρνησης για τον περιορισμό των τηλεοπτικών καναλιών σε τέσσερα, διακρίνεται και στην επιλογή της για υποχρεωτική μετάδοση σήματος υψηλής ανάλυσης (High Definition). Σήμερα μόνον το 15% των καναλιών στην Ευρώπη αξιοποιούν την εν λόγω μετάδοση, και το 100% στην Ελλάδα εφόσον ισχύσει η ψηφισθείσα τροπολογία στην Ελληνική Βουλή. Μια τέτοια κίνηση θα υποχρεώσει σε αλλαγή των τηλεοπτικών δεκτών τουλάχιστον στο 30%-40% των ελληνικών νοικοκυριών μέσα στους επόμενους 6 ώς 12 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή