ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ενωση Ιδιοκτητών Καναλιών ζητεί απαντήσεις από την κυβέρνηση

kanalia

Τελικώς δεν θα είναι τέσσερα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά περισσότερα. Την παραδοχή αυτή έκανε γνωστή χθες και ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος όμως δικαιολόγησε τα τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου με όρους αγοράς. «Το γιατί “τέσσερα” τεκμηριώνεται και τεχνικά και οικονομικά και πολιτικά. Ο πρώτος λόγος είναι πως, στην ελληνική αγορά με αυτά που είναι διαθέσιμα ως έσοδα στα κανάλια, στην ορθολογική πλευρά της ύπαρξης των τηλεοπτικών καναλιών τηλεοπτικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου, αντέχουν το πολύ 4 κανάλια να υπάρχουν», είπε ο κ. Σπίρτζης.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί προκειμένου να φιλοξενήσει θεματικού περιεχομένου κανάλια. Σύμφωνα με τον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ, σύντομα θα κατατεθούν τροπολογίες που θα καθορίσουν τόσο τον αριθμό των θεματικών καναλιών όσο και των περιφερειακών καναλιών γενικού περιεχομένου και θεματικών.

Η διαδικασία αυτή αδειοδότησης αναμφίβολα προκάλεσε την αντίδραση της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Συγκεκριμένα, η ένωση σε χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι σε μια χώρα που λειτουργεί η ελεύθερη αγορά θα έπρεπε να είναι σαφές το πλαίσιο μιας διαγωνιστικής διαδικασίας, που γίνεται μάλιστα από το κράτος, με όρους σαφείς και διαφανείς, προκειμένου να μπορεί ένας επιχειρηματίας να αποφασίσει τη δυνατότητα συμμετοχής του. Σύμφωνα με την ένωση, δεν έχουν αποσαφηνιστεί πόσες και ποιες θα είναι τελικά οι άδειες και πότε αυτές θα δοθούν. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι όροι είναι ασαφείς» και ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός πρέπει «να δώσουν άμεσα κι επίσημα απαντήσεις».

Τέλος, χθες ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι ξεκινάει και τη διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών. Συνέστησε, μάλιστα, στους ιδιοκτήτες ρ/σ να μην παραπλανούνται από επιτήδειους οι οποίοι τους υπόσχονται νέες μελέτες με βάση τις νέες απαιτήσεις του υπουργείου και είπε ότι τώρα ξεκινάει ο διάλογος με τις ενώσεις των ιδιοκτητών ρ/σ και δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις.