Η κυβέρνηση περιμένει την τρόικα

Η κυβέρνηση περιμένει την τρόικα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών σύντομα επενδύει η κυβέρνηση, προκειμένου να αρθούν οι όποιες σκιές αβεβαιότητας σε σχέση με τις προοπτικές συνέχισης της διαπραγμάτευσης και έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη συνδρομή του οποίου προσβλέπει η Αθήνα για επιτάχυνση της διαδικασίας. Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να επαναλάβει στον κ. Γιούνκερ τη σημασία που έχει για τη διατήρηση της σταθερότητας της εύθραυστης ελληνικής οικονομίας –δεδομένης και της διεθνούς αναταραχής– η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συνακόλουθη έναρξη της συζήτησης για απομείωση του ελληνικού χρέους.

Χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι «η επικοινωνία με τους θεσμούς είναι διαρκής, με ανταλλαγή στοιχείων και δεδομένων». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «με δεδομένη την πορεία των επαφών αυτών, έχουμε τη βάσιμη αισιοδοξία ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν πολύ σύντομα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση». Βεβαίως, η κ. Γεροβασίλη άφησε να εννοηθεί ότι για την κυβέρνηση ισχύουν στο ακέραιο οι «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή».

Ο κ. Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες μέχρι την Παρασκευή, θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την παρουσία εκεί του συνόλου της ευρωπαϊκής ηγεσίας για να θέσει και το θέμα της διαπραγμάτευσης. Χθες, εξασφάλισε τη θετική διαπίστωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε «αισιόδοξος» για τη διαδικασία αξιολόγησης. Βεβαίως, στην ατζέντα κυριαρχεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό, που θα απασχολήσει, πριν από τις εργασίες της συνόδου, το πρωί της Πέμπτης, την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας και τη μίνι σύνοδο 10 ευρωπαϊκών χωρών, του κ. Τουσκ και της Τουρκίας, αλλά και τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Τσέχο ομόλογό του, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα.

Αμα τη επιστροφή του στην Αθήνα, αργά την Παρασκευή, ο κ. Αλέξης Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί τα εσωτερικά μέτωπα, με κυρίαρχο εκείνο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η κ. Γεροβασίλη δήλωσε χθες ότι οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για διάλογο εκφράζουν την πλειοψηφία και η κυβέρνηση αναμένει και από τους υπολοίπους να κινηθούν στο ίδιο πνεύμα.

«Παράλληλο πρόγραμμα»

Επιπροσθέτως, στη Βουλή θα συζητηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, προκειμένου να είναι παρών και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, το νομοσχέδιο με τις δράσεις του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος», το οποίο η κυβέρνηση προωθεί ως αντιστάθμισμα στα δύσκολα μέτρα του μνημονίου που καλούνται οι βουλευτές της να υποστηρίξουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή