Αποβολή βουλευτών Χ.Α. από τον φρούραρχο

Αποβολή βουλευτών Χ.Α. από τον φρούραρχο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ενεργοποίηση διάταξης του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει αποβολή βουλευτών από τις συνεδριάσεις, και με τη συνδρομή του φρουράρχου, αντιμετωπίστηκε χθες στο Κοινοβούλιο από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων η νέα έκρηξη ύβρεων και απειλών εκ μέρους των μελών της Χρυσής Αυγής. Ηταν κεκλεισμένων των θυρών, απόρρητου χαρακτήρα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, με θέμα το προσφυγικό, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Χρήστος Παππάς εξαπέλυσαν ύβρεις κατά πάντων, των Ενόπλων Δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων, ενώ εξέφρασαν εκ νέου τις ρατσιστικές αντιλήψεις τους.

Ο παριστάμενος πρόεδρος της Βουλής, με σύμφωνη γνώμη όλων των υπολοίπων μελών της Επιτροπής, διέκοψε τη συνεδρίαση και κάλεσε τους ταραχοποιούς να εγκαταλείψουν την αίθουσα. Εκείνοι αρνήθηκαν, εξαπέλυσαν νέες ύβρεις και βιντεοσκοπούσαν το επεισόδιο. Κατόπιν τούτου, κλήθηκε ο φρούραρχος και στελέχη της φρουράς της Βουλής και οι ασχημονούντες βουλευτές αναγκάστηκαν να φύγουν.

Στο στόχαστρό τους είχαν ήδη βρεθεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, οι επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων που ήταν στην αίθουσα, βουλευτές άλλων κομμάτων που αντιδρούσαν (εκτός των άλλων καταγγέλθηκαν ως «προδότες»), και οι πρόσφυγες.

«Η διαρκής Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων σύσσωμη, απαίτησε την αποβολή από τη συνεδρίασή της των μελών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, επειδή: Εκμεταλλευόμενοι οι βουλευτές της την κοινοβουλευτική διαδικασία επιτέθηκαν με προσβλητικές και κακοήθεις εκφράσεις κατά του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού και του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτόξευσαν ρατσιστικές ύβρεις κατά μεταναστών, προσφύγων και κάθε βουλευτή, που αντέδρασε στη φασιστική συμπεριφορά τους», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των βουλευτών-μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Αντιδράσεις κομμάτων

Για «μία από πιο μαύρες σελίδες κοινοβουλευτικής διαδικασίας» έκανε λόγο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. «Η συμπεριφορά τους είναι ναζιστική», σχολίασε ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη). «Από φασίστες και ναζιστές ρατσιστικό και φασιστικό λόγο θ’ ακούσεις», είπε ο κ. Αθ. Παφίλης (ΚΚΕ). «Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Βουλής την αλλαγή του Κανονισμού, γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει με την εισαγωγή του κόμματος των ναζί στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι). 

Αξιοσημείωτο είναι ότι πέραν της εκρηκτικά επιθετικής και υβριστικής συμπεριφοράς, λίγες ώρες αργότερα «διοχετεύθηκε» βίντεο από τη στιγμή του επεισοδίου, που ελήφθη από συσκευή που βρισκόταν στο έδρανο ακριβώς μπροστά από τον Ηλία Κασιδιάρη, γεγονός το οποίο εγείρει επιπλέον ερωτήματα: για τη βιντεοσκόπηση συνεδρίασης που έχει χαρακτηριστεί εθνικά απόρρητη, καθώς και για την άνευ αδείας βιντεοσκόπηση εντός του Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή