Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες για προσφυγικό, πρόγραμμα

Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες για προσφυγικό, πρόγραμμα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα ότι ο ίδιος θα είναι αρωγός στην εθνική προσπάθεια προκειμένου να αποτραπεί η απομόνωση της Ελλάδας, εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών, έστειλε από τις Βρυξέλλες ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, στον πρώτο κύκλο επαφών του, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους κ. Ζαν-Kλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς, αλλά και σειρά επιτρόπων της ομάδας Γιούνκερ. Στις δημόσιες δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στο μεταναστευτικό, που άλλωστε είναι και το κυρίαρχο στην ατζέντα της Συνόδου της Ε.Ε. που ξεκινά σήμερα, παρά το γεγονός ότι η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη οδήγησε στην πιθανή ματαίωση της μετάβασης του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στη βελγική πρωτεύουσα. Ωστόσο, είναι σαφές ότι στις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη, ιδίως αυτή με τον επίτροπο Π. Μοσκοβισί, ετέθη και το ζήτημα της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Το ίδιο θέμα αναμένετο να συζητηθεί και στη συνάντηση που επιχειρήθηκε να υπάρξει μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάτι ωστόσο που δεν επέτρεψε το πρόγραμμα των δύο ανδρών.

Πηγές κοντά στον κ. Μητσοτάκη υπογράμμιζαν στην «Κ» ότι ουδεμίας μορφής πίεση ασκήθηκε ως προς τη στάση της Ν.Δ. στα μνημονιακά μέτρα, αντιθέτως το κλίμα υπήρξε ιδιαιτέρως θετικό για τον πρόεδρο του κόμματος.

Αυτό, ωστόσο, μένει να επιβεβαιωθεί και κατά τη σημερινή σύνοδο του ΕΛΚ, στην οποία μετέχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Αγκελα Μέρκελ.

Ως προς το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να απέσπασε τη διαβεβαίωση των κ. Γιούνκερ και Σουλτς για αποτροπή του ενδεχομένου κλεισίματος των συνόρων, αλλά και τη βούλησή τους για στήριξη προς την Αθήνα. Τα μέλη της γαλάζιας αντιπροσωπείας αποκόμισαν την εντύπωση ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει προβληματισμός για τη στάση της Αγκυρας, την οποία προφανώς επιθυμούν να εντάξουν ως μέρος της λύσης, πλην όμως εκφράζονται αμφιβολίες για τη βούληση της τουρκικής κυβέρνησης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, τον οποίο χαρακτήρισε «σταθερό φίλο της Ελλάδας», ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας δεν θα αποτελούσε λύση στο προσφυγικό πρόβλημα», προσθέτοντας ότι παρά τις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις «υπάρχει μια σημαντική πρόοδος στην επίτευξη των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην Ε.Ε.». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί μόνον με την κατασκευή των hotspots αλλά και με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ε.Ε. ως προς τη μετεγκατάσταση και, προφανώς, την ενεργοποίηση της Τουρκίας.

Με τον Δ. Αβραμόπουλο

Το μεταναστευτικό αποτέλεσε και το κυρίαρχο ζήτημα στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αρμόδιο, Ελληνα επίτροπο κ. Δημ. Αβραμόπουλο, ο οποίος και αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα είναι υπό μεγάλη πίεση… είναι δύσκολα τα πράγματα. Πρέπει να δείχνουμε κατανόηση στην Ελλάδα και να εξάρουμε τη στάση του ελληνικού λαού, αλλά και όλων εκείνων που καθημερινά επιχειρούν στις ελληνικές θάλασσες». Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη θέση της Επιτροπής αλλά και της κ. Μέρκελ κατά του κλεισίματος των βορείων συνόρων της χώρας ενώ, μνημονεύοντας την πρωτοβουλία Αβραμόπουλου για την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή – ακτοφυλακή, επεσήμανε πως «τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ελπίζω, σύντομα, κάποια στιγμή, να φυλάσσονται από ένα ευρωπαϊκό Σώμα στο οποίο προφανώς θα συμμετέχουν και θα έχουν καθοριστικό ρόλο οι ελληνικές δυνάμεις και το λιμενικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή