H κυβέρνηση «βλέπει» ταχεία αξιολόγηση

H κυβέρνηση «βλέπει» ταχεία αξιολόγηση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, με έμφαση στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά και η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην έδρα της Κομισιόν. Η Αθήνα εκτιμά πως η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ, θέλοντας να εκδηλώσει την υποστήριξή του έναντι της Αθήνας όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, ενόψει και της σημερινής κρίσιμης για το ζήτημα Συνόδου Κορυφής, ο κ. Γιούνκερ υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα με τη φράση «Κάνετε καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση, συνεχίστε».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το μέγεθος του προβλήματος απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών και την αποφυγή μονομερών ενεργειών. Επισημάνθηκαν ο κομβικός ρόλος της Τουρκίας και η σημασία της συνεργασίας της Ε.Ε. με τη γείτονα, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική διαχείριση των ροών, ενώ συζητήθηκε και η ανάγκη ενίσχυσης της βοήθειας που δέχεται η Ελλάδα από την Ε.Ε. για τη διάσωση, καταγραφή και φιλοξενία των προσφύγων. Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να εξασφάλισε έναν σύμμαχο και να έλαβε τη στήριξη του κ. Γιούνκερ ενόψει των εργασιών της Συνόδου Κορυφής σήμερα, στην οποία η χώρα μας αναμένεται να δεχθεί πιέσεις από το μπλοκ των χωρών που εμφανίζονται επικριτικές έναντι της Αθήνας και υποστηρίζουν το κλείσιμο των βορείων χερσαίων συνόρων της Ελλάδας, προκειμένου να εμποδιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ενώ θέτουν και θέμα αποπομπής της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν.

Πέραν του προσφυγικού, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η τρέχουσα αξιολόγηση «σε πολύ καλό κλίμα», με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη συνέπειά της στην υλοποίηση του προγράμματος και ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει γρήγορα, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος αμέσως μετά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και ο κ. Γιούνκερ συμφώνησε στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

Πάντως, έως αργά χθες, στην κυβέρνηση δεν υπήρχε εικόνα για την ακριβή ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα. Ωστόσο, η κυβερνητική ηγεσία εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η διαπραγμάτευση και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, μίλησε για «επίτευξη συμφωνίας πριν από το Πάσχα». Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο κ. Μοσκοβισί προφανώς αναφέρεται στο Πάσχα των καθολικών, που εορτάζεται στις 27 Μαρτίου. «Εχουν διευκρινισθεί αυτά, υπάρχει κατ’ αρχήν κοινός τόπος ότι θα πρέπει να τελειώνουμε μέσα στον Μάρτιο», ανέφερε σχετικά κυβερνητικό στέλεχος. Μάλιστα, η Αθήνα αναμένει ότι θα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, πιθανώς και ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, πριν από το πρώτο Eurogroup του Μαρτίου, που τοποθετείται γύρω στις 10 του επόμενου μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή