Πολιτική σύγκρουση για τις κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας

Πολιτική σύγκρουση για τις κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή τις κρίσεις αξιωματικών στα Σώματα Ασφαλείας. Τo πινγκ πονγκ ανακοινώσεων ξεκίνησε έπειτα από γραπτή δήλωση του τομεάρχη Δημόσιας Τάξης της Ν.Δ. Δημ. Κυριαζίδη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοκρατία και αδιαφάνεια. «Οχι μόνο δεν τήρησε τις επιβαλλόμενες από το Σύνταγμα εγγυήσεις αντικειμενικότητας και αμεροληψίας, αλλά ακολούθησε τις λίστες της –κατά ΣΥΡΙΖΑ– αρχαιότητας, καρατομώντας και απομακρύνοντας τους μη αρεστούς», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η αντίδραση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα ήταν άμεση. Σε γραπτή ανακοίνωσή του τόνισε: «Οι επαΐοντες της αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας, αυτοί που δεν έφτιαξαν τόσα χρόνια κανόνες, παραδίδουν μαθήματα περί αντικειμενικότητας. […] Είναι φυσικό οι αρχιμάγειροι των παρεμβάσεων να μην μπορούν να κατανοήσουν τις καινούργιες συνθήκες. Εμείς απλώς τους στερήσαμε την πελατεία».

Τις κρίσεις των αξιωματικών σχολίασε, μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στον προσωπικό του λογαριασμό κοινοποίησε φωτογραφία του με τους τρεις νέους αρχηγούς (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού) με το εξής σχόλιο: «Δεν επελέγησαν με ιδεολογικά κριτήρια, αλλά επειδή είναι ικανοί, έντιμοι και αδιάφθοροι αξιωματικοί».

Στην ΕΛ.ΑΣ., με την αποστρατεία και των τριών αντιστρατήγων που διεκδικούσαν δυναμικά τη θέση του υπαρχηγού, άνοιξε ο δρόμος για την επιχειρησιακή και βαθμολογική ανέλιξη του μέχρι πρότινος «ΓΑΔΑρχη» κ. Γιάννη Διαμαντόπουλου, ο οποίος κατέλαβε τη θέση του υπαρχηγού. Τη θέση του επιτελάρχη κατέλαβε η κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Αντίστοιχα, τις θέσεις των επιθεωρητών Βορείου και Νοτίου Ελλάδος θα καταλάβουν οι κ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος και Μιχάλης Καραμαλάκης, προερχόμενοι από τις αστυνομικές περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης αντίστοιχα. Από τους υποστρατήγους (εκτός των τεσσάρων που προήχθησαν σε αντιστρατήγους) εννέα κρίθηκαν διατηρητέοι και επτά αποστρατεύτηκαν. Τη θέση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής πήρε ο Χρήστος Δραγατάκης, μέχρι πρότινος προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου, ενώ στη θέση του, στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, παρέμεινε ο Χρήστος Παπαζαφείρης, προαγόμενος σε υποστράτηγο. Στο τιμόνι της Αντιτρομοκρατικής παρέμεινε επίσης ο υποστράτηγος Αντώνης Μπάκας. Από τους ταξιάρχους, 11 προήχθησαν σε υποστρατήγους, 36 κρίθηκαν διατηρητέοι στον βαθμό τους και 26 αποστρατεύτηκαν.

Τέλος μετακινήθηκε ο επί σειράν ετών επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης στον κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης του Αρχηγείου.

Στο Λιμενικό για τη θέση του αρχηγού επελέγη ο κ. Σταμάτης Ράπτης (προερχόμενος από τον Κλάδο Διοίκησης), ενώ αποστρατεύτηκαν οι δύο υπαρχηγοί, ο γενικός επιθεωρητής και ο κλαδάρχης Οικονομικών. Θέση στο νέο ηγετικό σχήμα διεκδικούν, μεταξύ άλλων, οι Θοδωρής Κλιάρης, Γιώργος Μπαρκάτσας και Γιάννης Καραγεωργόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή