Διχασμένη η Ε.Ε. στο προσφυγικό

Διχασμένη η Ε.Ε. στο προσφυγικό

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την πρόοδο την οποία έχει σημειώσει μια σειρά από χώρες ως προς το προσφυγικό πρόβλημα θα εξετάσουν οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών κατά τη διάρκεια του σημερινού δείπνου της Συνόδου Κορυφής. Σκοπός δεν είναι να ληφθούν νέες αποφάσεις, αλλά να αποφευχθούν ακραίες συμπεριφορές από ορισμένα κράτη-μέλη, όπως εξηγεί Ευρωπαίος αξιωματούχος και περιγράφει ότι το Συμβούλιο έχει χωριστεί στα δύο πάνω στο θέμα.

Από τη μια είναι το «σκληρό μπλοκ» των χωρών του Βίζεγκραντ, που αποτελείται από τις Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία, οι οποίες συζητούν «σχέδιο Β» για αντιμετώπιση του προσφυγικού, το οποίο αφορά το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα. Από την άλλη, σε αντίβαρο φαίνεται να εξελίσσεται η ομάδα των «προθύμων», όπως αποκαλούνται τα κράτη-μέλη που είναι πρόθυμα να συζητήσουν ακόμα και επανεγκατάσταση κατευθείαν από την Τουρκία.

Με βασικό πρωταγωνιστή τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η ομάδα των 10 κρατών-μελών (Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Σλοβενία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία και Ελλάδα) επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν αργά χθες το βράδυ ευρωπαϊκές πηγές, η συνάντηση ακυρώθηκε καθώς ο κ. Νταβούτογλου δεν θα μεταβεί τελικά στις Βρυξέλλες λόγω της χθεσινής επίθεσης στην Αγκυρα.

Ανάλογη αναμένεται να είναι η τύχη και της τριμερούς συνάντησης που είχε κανονιστεί μεταξύ του κ. Αλ. Τσίπρα, της κ. Μέρκελ και του κ. Νταβούτογλου, με αντικείμενο τον τρόπο συμβολής του ΝΑΤΟ στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Αξιολόγηση

Στη σύνοδο ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει μια παρουσίαση της προόδου που έχει επιτευχθεί στη δημιουργία και λειτουργία των hotspots. Αυτή τη στιγμή τέσσερα από τα πέντε hotspots που είχε δεσμευθεί η ελληνική πλευρά είναι έτοιμα. Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων που έχει στα χέρια της η «Κ», οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αξιολογήσουν με βάση τις εκθέσεις της Κομισιόν και του Συμβουλίου εννέα σημεία. Από τα πλέον σημαντικά σημεία για την Ελλάδα είναι ότι θα αναγνωριστούν τα αρχικά βήματα που έχουν γίνει από την Τουρκία, κυρίως η πρόσβαση Σύρων προσφύγων στην αγορά εργασίας της Τουρκίας και η ανταλλαγή δεδομένων με την Ε.Ε. Ομως, όπως σημειώνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, η ροή μεταναστών στην Ελλάδα από την Τουρκία παραμένει ιδιαίτερα υψηλή και καλείται η Τουρκία να κάνει αποφασιστικά βήματα εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε.

Οσον αφορά τη Συμφωνία Σένγκεν, αναμένεται να γίνει ξεκάθαρο ότι η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων είναι απαραίτητη και μπορεί να γίνει με την πλήρη υποστήριξη των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αρνούνται είσοδο σε ανθρώπους που δεν έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για άσυλο. Οσον αφορά τα hotspots, οι ηγέτες αναμένεται να αναγνωρίσουν πρόοδο στη λειτουργία τους, αλλά θα τονίζουν ότι ακόμα χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά για να καταφέρουν να μειώσουν τις ροές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή