ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ προς πολλούς αποδέκτες

mitsotakismerkel

Μήνυμα προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα, και μέσω του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένα νέο αδιέξοδο στην αξιολόγηση και στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, καθώς, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν θα πρέπει να αναμένεται νέα χειρ βοηθείας τουλάχιστον από το Βερολίνο, έστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για συνάντηση γνωριμίας των δύο πολιτικών ηγετών, κατά τη διάρκεια της οποίας η κ. Μέρκελ περισσότερο άκουσε και επεδίωξε να γνωρίσει τον νέο επικεφαλής της ελληνικής Κεντροδεξιάς, η Γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε σαφή τα περιθώρια της Ελλάδας ως προς την εφαρμογή του προγράμματος. Δεν θα πρέπει να φτάσουμε ξανά σε ένα αδιέξοδο, όπως τον Ιούνιο του 2015, φέρεται να είπε η κ. Μέρκελ προς τον κ. Μητσοτάκη, διευκρινίζοντας ότι η ίδια δεν έχει πλέον περιθώρια να υποστηρίξει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης, που με τον κύκλο επαφών που είχε στις Βρυξέλλες κατέγραψε τον ρόλο του ως εναλλακτικού, αξιόπιστου συνομιλητή έναντι των Ευρωπαίων, ερωτήθη από την κ. Μέρκελ ποια στάση θα τηρήσει έναντι του ασφαλιστικού και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να το στηρίξει καθώς επιβάλλει βαριά φορολόγηση και επιπλέον σημείωσε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται μέσω διπλών πλειοψηφιών, μιας για τα «δύσκολα» και μιας για τα «εύκολα». Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη (στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ συμμετείχαν οι κ. Κουμουτσάκος, Κυρανάκης και Σμυρλής) διαμηνύουν ότι δεν υπήρξε «διπλή γλώσσα» από τον Ελληνα πολιτικό και ότι όσα λέει δημοσίως παραμένουν ίδια εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και στις κατ’ ιδίαν επαφές του.

Αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν και για το προσφυγικό, ζήτημα που τελικά κυριάρχησε και στη σύνοδο του ΕΛΚ, που προηγήθηκε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα τρία σημεία (πρόοδος της ελληνικής πλευράς, ανάγκη εφαρμογής του σχεδίου μετεγκατάστασης καθώς στην Ελλάδα εισέρχονται ημερησίως όσοι πρόσφυγες μεταφέρονται στην Ε.Ε. σε τρεις μήνες, και κυρίως ενεργοποίηση της Τουρκίας), ενώ είδε με ικανοποίηση τη Γερμανίδα καγκελάριο, και στο πλαίσιο του ΕΛΚ, να επικρίνει την αυστριακή πλευρά για τις θέσεις της σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων. Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης ευθεία αντιπαράθεση με τον Αυστριακό αντικαγκελάριο Ράινχολντ Μίτερλενερ σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων.

«Λύση ευρωπαϊκή»

«Ενα είναι το σημαντικό σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία: Δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών και δεν είναι η ώρα για εθνικές στρατηγικές. Οι βασικές αξίες της Ευρώπης δοκιμάζονται πάνω στο προσφυγικό. Και η Ευρώπη θα πρέπει να μπορέσει να δρομολογήσει μια λύση ευρωπαϊκή για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος το οποίο, στη βάση του, είναι ευρωπαϊκό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης μετά τη λήξη της συνόδου του ΕΛΚ.

Στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών του ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης –ο οποίος επέστρεψε χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα– είχε σύντομες συναντήσεις και με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοβ και με τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ενώ νωρίτερα το πρωί συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.