Αναστασιάδης με Μέρκελ για το Κυπριακό

Αναστασιάδης με Μέρκελ για το Κυπριακό

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολυπλοκότητα αναζήτησης λύσης στο προσφυγικό φτάνει έως και το Κυπριακό, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Η κ. Μέρκελ, που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας της για την επίλυση του προσφυγικού, συναντήθηκε με τον κ. Αναστασιάδη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, για να ενημερωθεί και από τον ίδιο σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Για το ίδιο θέμα είχε επιδιώξει αντίστοιχη ενημέρωση και από τον κ. Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψή της στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Το ενδιαφέρον της κ. Μέρκελ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό τη συγκεκριμένη περίοδο δεν είναι τυχαίο, καθώς ένα από τα αιτήματα που έχει υποβάλει η Τουρκία για να μειώσει τις προσφυγικές ροές είναι το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα οποία έχουν παγώσει εδώ και χρόνια από την Κύπρο. Η κ. Μέρκελ έθιξε το θέμα αυτό με τον Κύπριο πρόεδρο, ο οποίος έκανε σαφές ότι τα κεφάλαια αυτά θα ανοίξουν μόνο όταν θα γίνει η συμφωνία στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε τον Κύπριο πρόεδρο ότι και ο κ. Νταβούτογλου και ο κ. Ερντογάν είναι υπέρ της λύσης και ρώτησε τον ίδιο τι πραγματικά συμβαίνει στις συζητήσεις που εξελίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε πώς έχει προχωρήσει η διαδικασία από τον Μάιο που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, τα θέματα που έχουν συζητηθεί και τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν, καθώς και το ότι μέσα από μια συνολική αξιολόγηση, αφού συζητηθούν όλα τα κεφάλαια, θα δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης μετά το πέρας της συνάντησης.

Νέα δυναμική

Υπό αυτό το πρίσμα οι συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας μπορεί να αποκτήσουν άλλη δυναμική, καθώς μέσα από μία πιθανή λύση στο πρόβλημα να υπάρξει και μεγαλύτερο κίνητρο στην Τουρκία να μειώσει τον αριθμό των χιλιάδων προσφύγων που φθάνουν καθημερινά στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή