Οι διαφωνίες για το Brexit παρέτειναν τις εργασίες της συνόδου

Οι διαφωνίες για το Brexit παρέτειναν τις εργασίες της συνόδου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο όρος ότι τα συμφωνηθέντα είναι η τελική προσφορά της Ε.Ε. προς τη Μεγάλη Βρετανία και δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα και νέος γύρος διαπραγματεύσεων επρόκειτο να περιληφθεί στη συμφωνία Ε.Ε. – Μεγάλης Βρετανίας, όπως ανέφεραν χθες πληροφορίες. Τη σχετική πρόταση έκανε το Βέλγιο, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησε, θεωρώντας ότι κάποιοι από όσους σκοπεύουν να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα του Ιουνίου θα το κάνουν πιστεύοντας ότι έτσι η Ε.Ε. θα προσφέρει καλύτερους όρους. Η συμπερίληψη της ρήτρας αυτής προσέκρουσε σε αντιρρήσεις αξιωματούχων που εκτιμούν ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να «δέσει τα χέρια της», εκλαμβάνοντας ένα «όχι» στο δημοψήφισμα ως οριστική απόφαση αποχώρησης.

H συνεδρίαση που επρόκειτο να αρχίσει το απόγευμα αναβλήθηκε για το βράδυ και, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ζητήθηκε από τους ηγέτες να κλείσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία και για χθες το βράδυ. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για τις 15.00 ώρα Γκρίνουιτς μόλις ακυρώθηκε και η συνάντηση των ηγετών αναβλήθηκε, το νωρίτερο για το δείπνο. Τους ζητήθηκε να κλείσουν ξενοδοχεία για αύριο», είπε.

Νωρίτερα και καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν χωρίς προοπτική άμεσου τερματισμού, ο Κάμερον δήλωσε: «Μπορούμε να μείνουμε ώς την Κυριακή, έχω ενημερώσει τη σύζυγό μου και τα παιδιά μου». Ηταν ένα νεύμα προς τους ομολόγους του ότι δεν σκοπεύει να υποχωρήσει άμεσα, παρά τις εκτιμήσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ότι έως χθες το βράδυ θα είχε υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ των θεμάτων που φαίνεται ότι επιλύθηκαν είναι το ζήτημα της χρονικής περιόδου κατά την οποία οι πολίτες άλλων χωρών της Ε.Ε. που εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία δεν θα μπορούν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, αν αυτό είναι πολύ χαμηλό, με επιδόματα πρόνοιας. Η Μεγάλη Βρετανία είχε αρχικά ζητήσει 13 χρόνια, οι χώρες Βίζεγκραντ είχαν αντιπροτείνει 5 και ο διαφαινόμενος συμβιβασμός είναι στα 7.

Αντιθέτως, στο θέμα της μη χορήγησης επιδομάτων τέκνων για παιδιά Ευρωπαίων μεταναστών που δεν έχουν ακολουθήσει τους γονείς τους στη Μεγάλη Βρετανία, οι διαφωνίες εξακολουθούσαν. Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης διαμαρτυρήθηκαν ότι «άνοιξε η όρεξη» και άλλων χωρών που επιθυμούν και αυτές να σταματήσουν να πληρώνουν επιδόματα για παιδιά μεταναστών, τα οποία δεν κατοικούν στη χώρα.

Επίσης, έντονη ήταν έως χθες η αντίδραση της Γαλλίας στο θέμα των «διασφαλίσεων» που έχει ζητήσει ο βρετανικός τραπεζικός κλάδος σε σχέση με αποφάσεις που λαμβάνονται στα πλαίσια της Ευρωζώνης. Πριν από τη σύνοδο, η Γαλλία υποστήριζε ότι στο προσχέδιο περιλαμβάνονταν αθέμιτα πλεονεκτήματα για τις τράπεζες που έχουν έδρα εκτός της Ευρωζώνης. Οι Γάλλοι επέμειναν ότι οι χώρες εκτός ευρώ δεν μπορούν να αποκτήσουν βέτο επί της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές στα τραπεζικά στάνταρντς. Η θέση στηρίχθηκε και από άλλες χώρες, καθώς το κεντρικό διακύβευμα είναι να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις π.χ. για τη ρύθμιση του τραπεζικού κλάδου θα έχουν πανευρωπαϊκή ισχύ. Χθες το απόγευμα, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι θέσεις στο ζήτημα αυτό είχαν έρθει πολύ κοντά και ότι το μόνο που χώριζε τη Γαλλία από τη Μ. Βρετανία ήταν «δύο λέξεις».

Καθώς οι διμερείς επαφές συνεχίζονταν χθες στη διάρκεια της ημέρας, στο Λονδίνο το υπουργικό συμβούλιο ανέμενε την επιστροφή του Κάμερον για την έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία θα παρουσιάσει τη συμφωνία και θα κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα της 26ης Ιουνίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή