Μετωπική στη Βουλή για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Μετωπική στη Βουλή για το «παράλληλο πρόγραμμα»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σκέψη στις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη νέα κρίσιμη ευρωπαϊκή συνάντηση κορυφής με επίκεντρο το προσφυγικό και εν μέσω κλίματος που επαναβεβαιώνει το βαθύ συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, άρχισε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η τελική φάση συζήτησης και επεξεργασίας του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου». Πρόκειται για το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», επί του οποίου εθεωρείτο χθες πως σήμερα, προ της ψηφοφορίας, θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση, όπως αναμενόταν, δεχόταν διαρκώς κατά τη χθεσινή διαδικασία, μαζικά τα πυρά της κριτικής, τόσο για τον τρόπο νομοθέτησης, όσο και για το περιεχόμενο διατάξεων του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της καταγγελίας, διά στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Ι. Βρούτση, ότι μέσω συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου προωθούνται «εκατοντάδες προσλήψεις ημετέρων», χωρίς μάλιστα να είναι ευκρινές το κόστος που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τον κρατικό προϋπολογισμό. Σχετικές αναφορές έκανε στην τοποθέτησή του και ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη).

Οι επί της ακολουθούμενης διαδικασίας κριτικές παρατηρήσεις και σχόλια αφορούν τόσο το γνωστό και περιπετειώδες παρελθόν (διακοπή της κοινοβουλευτικής συζήτησης κατόπιν αντιδράσεων των Θεσμών) και τις αλλαγές στον προγραμματισμό της συζήτησης στην παρούσα φάση, ώστε να είναι παρών ο κ. Αλ. Τσίπρας, όσο και τη διάρθρωση του νομοθετήματος: Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, προς ψήφιση σήμερα είναι περίπου το ένα τρίτο των διατάξεων, ενώ έχουν συμπεριληφθεί (ώς χθες το απόγευμα) 56 τροπολογίες: 16 υπουργικές και πενήντα βουλευτικές.

Για επικοινωνιακούς λόγους άλλαξε ο προγραμματισμός της Βουλής, υποστήριξαν ο κ. Βρούτσης και οι κ. Α. Λοβέρδος (Δημ. Συμπαράταξη) και Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι).

«Είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση δεν ήθελε να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο» σχολίασε τις αντιδράσεις ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, ο οποίος για ακόμα μία φορά έστρεψε τα βέλη του κατά των «συστημικών ΜΜΕ» τα οποία -όπως ισχυρίστηκε- έχουν ρίξει πέπλο σιωπής ώστε να μην αναδειχθούν οι ευεργετικές διατάξεις του νομοθετήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή