Σύγκρουση κορυφής για το «παράλληλο πρόγραμμα»

Σύγκρουση κορυφής για το «παράλληλο πρόγραμμα»

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου από χθες συζητείται το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, στρέφεται σήμερα Σάββατο η προσοχή όλων, καθώς αναμένονται ομιλίες-παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων πολιτικών αρχηγών. Η εξέλιξη αυτή, εκτιμάται ότι θα μετατρέψει, την κοινοβουλευτική διαδικασία επεξεργασίας και έγκρισης του σχεδίου νόμου υπό τον τίτλο «Μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου», σε άτυπη προ ημερησίας διατάξεως και εφ’όλης της ύλης συζήτηση, στη σκιά των σημαντικών εξελίξεων του τελευταίου 48ώρου στις Βρυξέλλες, αλλά και εν μέσω κλιμακούμενης πολιτικής έντασης στο εσωτερικό, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για θέματα «διαφάνειας».

Ως προς το τελευταίο θέμα, η χθεσινή πολύωρη συζήτηση στο Κοινοβούλιο ανέδειξε δύο ζητήματα αιχμής: Πρώτον, ήταν η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία, μέσω της οποίας «ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με τη συνδρομή του ΥΕΘΑ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης». Το περιεχόμενο της εν λόγω τροπολογίας, καθώς προβλέπει και την σύναψη συμβάσεων, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, αλλά κατόπιν διαπραγμάτευσης, προκάλεσε εξ αρχής πολλές συζητήσεις στους διαδρόμους και εντάσεις στην Ολομέλεια. Δεύτερον, η πρωτοβουλία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξουν έγγραφη απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μέσω του οποίου φαίνεται στέλεχος των κυβερνήσεων Σαμαρά, να αρνείται ελληνική ανταπόκριση σε γερμανική πρόταση για προσφορά στοιχείων σχετικών με πιθανές υποθέσεις φοροδιαφυγής. Επρόκειτο για μία από τις περίφημες «λίστες» καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού (λίστα Μπόργιανς).

Η τροπολογία

 «Το ΥΕΘΑ επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης να συνάπτει με τρίτους συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων σχετικά μ την ίδρυση, κατασκευή και συντήρηση των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και των Ανοικτών Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Οι προαναφερόμενες συμβάσεις μπορεί, για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, να συνάπτονται κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει την επίμαχη τροπολογία.

«Δεν έχει υπάρξει ιστορικό προηγούμενο στο ελληνικό Κοινοβούλιο τέτοιας τροπολογίας, που να εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συγκεκριμένα, να κάνει προσωπική επιλογή απευθείας ανάθεσης», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ι. Βρούτσης.

«Είναι απρόβλεπτη δαπάνη, όταν για τα hot spots μιλάμε εδώ με τον κ. Μουζάλα από τα τέλη Οκτωβρίου; Είμαστε με τα καλά μας;» σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημ. Συμπαράταξης Α. Λοβέρδος.  

«Εμείς λέμε ότι μέσα σε αυτή τη διαδικασία επιτάχυνσης και στους επόμενους δύο ή τρεις  μήνες με μία διαδικασία πλήρους αιτιολόγησης, αυτά θα ελεγχθούν. Η διαδικασία του διαγωνισμού για τη σίτιση, για παράδειγμα, στη Λέρο μπορεί τις τρεις ημέρες να απαιτήσει να δώσουμε κάποια χρήματα και να τελειώσουμε και συγχρόνως να κάνουμε το διαγωνισμό. Τόσο απλά πράγματα. Μόνο σε κατεπείγουσες και απρόβλεπτες διαδικασίες, οι οποίες γνωρίζετε ότι ελέγχονται όχι μόνο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και από τον Υπουργό, αλλά ελέγχονται και από το Υπουργείο Οικονομικών και πάει λέγοντας», ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσα.

Η λίστα

Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ και ενώ η συζήτηση για το «παράλληλο πρόγραμμα» βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία και Χρ. Καραγιαννίδης δημοσιοποιούσαν έγγραφη απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών, σε ερώτηση που είχαν κάνει για την τύχη «λιστών» με καταθέτες του εξωτερικού, δηλώνοντας: «Τα έγγραφα, «καίνε» την τρικομματική συγκυβέρνηση του 2012, υφυπουργός Εξωτερικών της οποίας ήταν ο κ. Κούρκουλας. Γίνεται προφανές ότι οι ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών ήταν ενήμερες για την ύπαρξη της λίστας Βεστφαλίας-Ρηνανίας ή λίστας Μπόργιανς. (Φαίνεται από τα έγγραφα αυτά ότι) απέρριψε ευγενικά την πρόταση «στη συνέχεια τηλεφωνικών οδηγιών» που έλαβε από τον Διευθυντή του Πολιτικού γραφείου του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά,  κ. Κωνσταντίνο Μπούρα».

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Μπούρας σε δήλωσή του ανέφερε: «Η αγωνιώδης απόπειρα της κυβέρνησης να απεγκλωβιστεί από τα εκρηκτικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, δεν θα πετύχει. Όσο χαμηλά κι αν πέσει, όση λάσπη κι αν χρησιμοποιήσει, όσο κι αν δουλέψει ο καλοστημένος μηχανισμός προπαγάνδας, το Προσφυγικό, το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό θα μείνουν και θα αξιολογούν αμείλικτα τον πρωθυπουργό και όσα ο ίδιος υποσχέθηκε στο λαό για να πάρει την εξουσία. Ποσά ψέματα άραγε θα πει για να διατηρηθεί σε αυτή, και πόσοι λεκέδες ατιμίας θα αφήσουν ακόμα το στίγμα τους σε αυτή την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα; Η λίστα με Ελληνες καταθέτες δεν προτάθηκε να δοθεί ποτέ σε μένα ή οποιονδήποτε καθ ύλην αρμόδιο υπουργό. Η μόνη επικοινωνία που είχα με τον κ. Πρόξενο, ήταν όταν με ενημέρωσε τηλεφωνικά για την πρόθεση του κ. Μπόργιανς περί παροχής τεχνικής βοήθειας για ζητήματα φοροδιαφυγής από το κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Του απάντησα ότι καταρχήν η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με κράτη, όχι κρατίδια, και του συνέστησα να απευθυνθεί στον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό. Η γελοιότητα, έχει και όρια. Οταν όμως υποκαθίσταται από την αθλιότητα, τα ψεύδη και την παραπληροφόρηση, γίνεται επικίνδυνη».

Αλλά και από την αίθουσα της Ολομέλειας, ο εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης μεταξύ άλλων σημείωνε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Ετσι θέλετε να κυβερνήσετε; Με λάσπη; Με ψέματα; Αυτό νομίζετε ότι θα σας σώσει από αυτά που έρχονται; Δεν θα σας σώσει, κύριοι Υπουργοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή