Σίριαλ με… κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Σίριαλ με… κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντιδράσεις για τη μετακίνηση του υποστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ. Μανώλη Σφακιανάκη από το τιμόνι της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κυριάρχησαν στις φετινές κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες όμως σηματοδοτούν την «αθόρυβη» αποχώρηση από την Αστυνομία αρκετών ικανών αξιωματικών. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Μιχαιρίνα, ο οποίος είχε «προδιαγραφές» αρχηγού, του επί σειράν ετών προϊσταμένου της Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Σταύρου Σταυρόπουλου, αλλά και αρκετών ακόμη ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών.

Το θέμα «Σφακιανάκη» άρχισε να εκτυλίσσεται το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο νέος αρχηγός Κωνσταντίνος Τσουβάλας και οι άμεσοι συνεργάτες του αποφάσισαν να μετακινήσουν τον μέχρι τότε διοικητή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου, ανακηρύσσοντάς τον νέο «προσωπάρχη» της ΕΛ.ΑΣ. Η απόφαση έγινε γνωστή λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, και δύο ώρες αργότερα (ενώ δηλαδή η είδηση έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου) αστυνομική πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι «από στέλεχος της Κατεχάκη υπεδείχθη στον υποστράτηγο να υποβάλει ένσταση για να υπάρξει άμεσα το πρόσχημα για την ανάκληση της απόφασης».

Εκτός μάχης

Ο ίδιος ο κ. Σφακιανάκης απέδιδε την απόφαση μετακίνησης στην προσπάθεια συναδέλφων του να τον απενεργοποιήσουν και να τον θέσουν εκτός μάχης στη διεκδίκηση της Αρχηγίας του Σώματος και εξέφραζε αισιοδοξία ότι, τελικά, η διαταγή θα ανακαλούνταν. Νωρίς το επόμενο πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αποκάλεσε από το βήμα της Βουλής τον κ. Σφακιανάκη «δημοσιοσχετίστα», παρέχοντας κάλυψη στον νέο αρχηγό και παίρνοντας θέση υπέρ της μετακίνησης του Σφακιανάκη από τον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η εξωστρέφεια του κ. Σφακιανάκη προκαλούσε αμηχανία στον προερχόμενο από τις Ενοπλες Δυνάμεις κ. Τόσκα, ο οποίος απέφευγε να δίνει το «παρών» σε δημόσιες δράσεις και εκδηλώσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε αυτές παρίστατο συνήθως ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Το μεσημέρι και ενώ η υπόθεση αναγόταν σε μείζον πολιτικό θέμα, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη μετακίνηση Σφακιανάκη επιχειρεί να ελέγξει το διαδίκτυο (!), έγινε γνωστό ότι η μετακίνηση ανακλήθηκε. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τον κ. Τόσκα, προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα. Τελικά, ο κ. Σφακιανάκης ανέλαβε χρέη βοηθού επιτελάρχη, θέση που δημιουργήθηκε… ειδικά γι’ αυτόν, ενώ θα διατηρήσει την εποπτεία (και το γραφείο του) της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Την Παρασκευή ο κ. Σφακιανάκης έλεγε σε συνομιλητές του ότι, χάρη στη στήριξη του πρωθυπουργού, του Μεγάρου Μαξίμου και των 942.000 (!) μηνυμάτων υποστήριξης από πολίτες και φορείς, παρέμεινε στο Σώμα, καθώς διαφορετικά θα είχε αποστρατευθεί.

Αποχαιρετισμοί

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αποχαιρέτησαν συνεργάτες και φίλους ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., με «βαρύ» βιογραφικό, που «κόπηκαν». Ανάμεσα σε αυτούς ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας Δημήτρης Γεωργατζής, ο επί σειράν ετών διώκτης του οργανωμένου εγκλήματος Σταύρος Σταυρόπουλος και άλλοι. Ο κ. Σταυρόπουλος είχε εξιχνιάσει δεκάδες ανθρωποκτονίες και πολύκροτες απαγωγές, στοχοποιήθηκε από βαρυποινίτες που υπέγραψαν συμβόλαια εκτέλεσής του, ενώ διετέλεσε και επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, απ’ όπου μετακινήθηκε το φθινόπωρο μέσα σε θύελλα αντιδράσεων για τη διαφαινόμενη αδρανοποίησή του. Μετά τη ρήξη με τον κ. Τόσκα, ο οποίος στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής τον είχε χαρακτηρίσει «ανεπαρκή», πολλοί στην ΕΛ.ΑΣ. θεωρούσαν βέβαιη την αποστρατεία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή