Ν.Δ.: Προσφυγικό, αγρότες στην ατζέντα

Ν.Δ.: Προσφυγικό, αγρότες στην ατζέντα

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανεπίσημο «διάβημα» προς την αυστριακή κυβέρνηση, στο οποίο προέβη χθες ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, υπήρξε ένα ακόμη κομμάτι στην εικόνα της υπεύθυνης αντιπολίτευσης που θέλει να οικοδομήσει ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., αλλά και δείγμα της έντονης ανησυχίας για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό μέτωπο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε, εκτάκτως, σε συνάντηση την πρέσβειρα της Αυστρίας Αντρέα Ικιτς Μπεμ, στον απόηχο της πρωτοβουλίας που πήρε η Βιέννη για σύσκεψη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, εκτός Ελλάδος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση του προσφυγικού, αλλά και της κίνησης των Σκοπίων να κλείσουν τα σύνορα με τη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του εναντίον του κλεισίματος των συνόρων, λαμβάνοντας –κατά πληροφορίες– την απάντηση της αυστριακής πλευράς ότι η πίεση από τον αριθμό των προσφύγων που έχουν ήδη περάσει τα σύνορα δεν είναι ανεκτή από την Αυστρία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος και η συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, σε δήλωσή της, ανέδειξε τις πληροφορίες περί υπαναχώρησης της Τουρκίας ως προς τη συμφωνία για εμπλοκή και επιτήρηση των συνόρων από το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως την ίδια στιγμή «χώρες όπως η Αυστρία προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες, απαράδεκτες κατά την άποψή μας». Η Ν.Δ., παράλληλα με τις δικές της πρωτοβουλίες, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα «προκειμένου να μη βρεθεί η Ελλάδα μπροστά σε ένα πρόβλημα που αριθμητικά, πολιτικά και κοινωνικά, θα είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει στη στάση ευθύνης, παρά το γεγονός ότι η επιλογή του κ. Τσίπρα να επιτεθεί, και για το μεταναστευτικό, στη Ν.Δ. –και μάλιστα ύστερα από δύο 24ωρα ενεργούς προσπάθειας του κ. Μητσοτάκη υπέρ των εθνικών θέσεων– προκάλεσε αλγεινή εντύπωση.

O πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε χθες και με εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων της χώρας, και μάλιστα εξ αυτών που δεν έγιναν δεκτοί στο Μαξίμου, επιφυλασσόμενος να απαντήσει, έως το τέλος της εβδομάδας, εγγράφως στα αιτήματά τους. Εκ μέρους των αγροτών, ο κ. Γ. Παναγής δήλωσε ότι, αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, δεν θα φύγει κανείς από τα μπλόκα.

Στη Ν.Δ. προετοιμάζονται για σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, την οποία άλλωστε μοιάζει να επιδιώκει ο πρωθυπουργός. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και τις «καταγγελίες» περί της λίστας Μπόργιανς (σ.σ. καίτοι ο ίδιος ο κ. Μπόργιανς έχει δηλώσει ότι τα στοιχεία Ελλήνων καταθετών ήρθαν στην κατοχή του το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και των επαγγελματικών δραστηριοτήτων της συζύγου του κ. Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραμπόφσκι. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε απόλυτο συντονισμό με παρασυστήματα δημοσιογραφίας χυδαιολογεί ασύστολα», σημειώνει το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ., προσθέτοντας πως καθώς «η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει απέραντος καταυλισμός εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων, η πραγματική οικονομία ασφυκτιά, η διαπραγμάτευση καρκινοβατεί επικίνδυνα και η χώρα σέρνεται στην καταστροφή… η λασπολογία είναι το τελευταίο καταφύγιο μιας κυβέρνησης σε αποδρομή».

Ως προς το ζήτημα της μη αναφοράς των δραστηριοτήτων της συζύγου του στο «πόθεν έσχες», από τη Ν.Δ. υπογραμμίζεται πως «ο κ. Μητσοτάκης το διάστημα 2006-2014 ήταν σε επίσημη διάσταση με τη σύζυγό του και εξ αυτού του λόγου δεν κατέθεσε κοινή φορολογική δήλωση και κοινή δήλωση “πόθεν έσχες”». Ανακοίνωση εξέδωσε και η κ. Γκραμπόφσκι, σημειώνοντας πως δέχεται επίθεση «που ως μοναδικό στόχο έχει να πλήξει πολιτικά τον σύζυγό μου», ενώ υπογραμμίζει πως ουδέποτε η εταιρεία που ίδρυσε έχει πάρει δουλειά από το ελληνικό Δημόσιο.

Με Διαμαντοπούλου για το ασφαλιστικό

Λαβή για σειρά σεναρίων εις ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πολιτικής συστράτευσης στο προσεχές μέλλον έδωσε, ευλόγως, η χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ., κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της επικεφαλής του Δικτύου, κ. Αννας Διαμαντοπούλου. Επίσημο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παρουσίαση της πρότασης του Δικτύου για το ασφαλιστικό, εν όψει της παρουσίασης της «γαλάζιας» πρότασης για την κοινωνική ασφάλιση, τις προσεχείς εβδομάδες. Είναι, ωστόσο, προφανές ότι ενδεχόμενες εκλογικές προσεγγίσεις θα βασιστούν σε προηγούμενες πολιτικές συμπτώσεις (σ.σ. η κ. Διαμαντοπούλου σχολίασε θετικά τις προ ημερών παραδοχές Μητσοτάκη για τη χαμένη ευκαιρία του σχεδίου Γιαννίτση), παρά το γεγονός ότι χθες η Συγγρού απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο. Γαλάζιες πηγές, ωστόσο, χαρακτήριζαν ως ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα την πρόταση του Δικτύου (παρουσιάστηκε από τους κ. Μιλτ. Νεκτάριο και Γ. Μαστρογεωργίου), αφήνοντας να εννοηθεί ότι πτυχές της θα αποτελέσουν τμήμα της προγραμματικής πρότασης της Ν.Δ. Πλην του κ. Μητσοτάκη, από πλευράς Ν.Δ. συμμετείχαν οι Αδ. Γεωργιάδης, Ν. Παναγιωτόπουλος και Β. Οικονόμου, καθώς και τρεις τεχνικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα αναλάβουν μαζί με τα στελέχη του Δικτύου την περαιτέρω ποσοτικοποίηση των παραμέτρων της πρότασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή