ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Μεταξύ οικουμενικής και εκλογών διαλέγω εκλογές»

mitsotakisvouli--2

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον Αλέξη Τσίπρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει ένα παράλληλο πρόγραμμα άλωσης του κράτους, χειραγώγησης των αρχών και παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη.

Απέναντι στο ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι κανείς δεν θέτει κάτι τέτοιο και με εξαίρεση το προσφυγικό και τα εθνικά όπου μπορεί να υπάρχει ένα πλαίσιο συνεννόησης, χωρίζει άβυσσος την ουσία των πολιτικών που θέλουν να εφαρμόσουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αν η κυβέρνηση απωλέσει τη δεδηλωμένη τότε θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Συντάγματος. «Μεταξύ οικουμενικής και εκλογών διαλέγω τις εκλογές. Θα αντέξει η οικονομία μας μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση αν αυτή προκύψει. Δεν τις ζητώ τις εκλογές και δεν θα τις προκαλέσω», είπε μεταξύ άλλων ενώ απάντησε αρνητικά και στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με άλλο πρωθυπουργό. «Αν ο κ. Τσίπρας χάσει τη δεδηλωμένη θα συμβεί γιατί κάποιοι βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν πχ το ασφαλιστικό. Γιατί θα το ψηφίσουν με άλλον πρωθυπουργό;», ανέφερε και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και είπε ότι δεν βιάζεται να γίνει εκείνος πρωθυπουργός αλλά τον ενδιαφέρει ό,τι είναι εθνικά ωφέλιμο.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στις προτάσεις που κατέθεσε στη Βουλή δεν έχει πάρει απάντηση και επανέλαβε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει επιμέρους διατάξεις.

Επιπρόσθετα για τα θέματα των αγροτών, είπε ότι σήμερα συναντήθηκε με κάποιους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και επανέλαβε την πάγια θέση της ΝΔ ότι δεν στηρίζει μπλόκα. «Να θυμίσω τι έλεγε ο κ. Τσίπρας πάνω στα τρακτέρ. Εγώ Τσίπρας δεν θα γίνω», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές πρέπει να κλείσει. «Τον κατηγορώ ότι αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι νέος είναι πιο παλιός από το παλιό. Εγώ έχω ασκήσει κριτική και στο δικό μου κόμμα. Τραβάμε γραμμή με το παρελθόν και αυτά τα λάθη δεν θα τα επαναλάβουμε», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε και τον προβληματισμό του σχετικά με την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

«Είχαμε πει ναι από την αρχή αλλά είχαμε πει "να ρυθμίσετε από την αρχή τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες". Ποιος πάει και πού…», είπε και κατηγόρησε για μοιρολατρία όσους θεωρούν ότι είναι βέβαιο πως θα κλείσουν τα σύνορα.

«Πήγα στις Βρυξέλλες. Φόρεσα την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Δεν άσκησα καμία κριτική για τις καθυστερήσεις και το χαμένο 6μηνο. Είπα ότι η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια όταν η Ευρώπη δεν έχει κάνει αυτά που πρέπει. Εγώ έκανα τη δουλειά μου και τήρησα υπεύθυνη στάση», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ ανέφερε ότι είχε και απευθείας επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. «Καθόμαστε πάνω σε μία βόμβα. Απαιτείται να σκεφτούμε και εναλλακτικά σενάρια», συμπλήρωσε.

Για τις σχέσεις του με τον Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο δεν είχε ψηφίσει για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν μετανιώνει για εκείνη την επιλογή του, χαρακτηρίζοντας τον κ. Παυλόπουλο καλό Πρόεδρο.

«Για αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία είχε καλά και σωστά ρεφλέξ και πιστεύω ότι θα αγωνίζεται πάντα να είναι η Ελλάδα από τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Όλοι έχουμε υποχρέωση να κοιτάμε μπροστά. Τον σέβομαι απόλυτα. Απαιτείται ενότητα. Επομένως το θέμα είναι λήξαν», πρόσθεσε.

Κατηγορηματικά ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε τα περί πιέσεων που κάποιοι είπαν ότι δέχτηκε στο ΕΛΚ και στη συνάντηση με την Άγγελα Μέρκελ , σημειώνοντας ότι ειδικά στο μεταναστευτικό η γερμανίδα καγκελάριος έδωσε μάχη για τις ελληνικές θέσεις.

Μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το Grexit θα ήταν απόλυτη καταστροφή για τη χώρα και ανέφερε πως δεν ανησυχεί για κάτι τέτοιο αλλά για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να σέρνεται εντός του ευρώ.

Παράλληλα προέβλεψε ότι αν προσελκύσουμε αρκετές επενδύσεις θα καταφέρουμε να βγούμε από το μνημόνιο.

Για τη ΝΔ είπε πως είναι συμπαγές, κεντροδεξιό κόμμα και πως τον ίδιο τον ενδιαφέρει πρώτα να κάνει πολιτικά ανοίγματα και μετά κινήσεις που περιλαμβάνουν πρόσωπα.

«Οι πόρτες της ΝΔ πρέπει να είναι ανοικτές. Όταν θα καταρτίσουμε ψηφοδέλτια θα δώσουμε ευκαιρίες σε νέους», επισήμανε ενώ μετά από ερώτηση γιατί δεν συναντήθηκε με τον Βασίλη Λεβέντη στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, απάντησε ότι «δεν έχει προκύψει, αλλά εδώ είμαστε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών τόνισε ότι θα πρέπει να δίνονται από το ΕΣΡ όπως προβλέπει το Σύνταγμα και εκτίμησε ότι ο σχετικός νόμος δεν θα προχωρήσει και θα έχει μεγάλα προβλήματα συνταγματικότητας.

Επίσης διερωτήθηκε γιατί οι άδειες να είναι μόνο τέσσερις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο όπως τη βολεύει.

Σε ερώτηση αν είναι νεοφιλελεύθερος, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως είναι κεντροδεξιός φιλελεύθερος προσθέτοντας πως η κεντροδεξιά παράταξη μπορεί να μιλήσει για κοινωνική πολιτική καλύτερα από τη δήθεν αριστερά.

«Η πιο ουσιαστική κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης», συμπλήρωσε και είπε ότι δεν έχει κοινωνική ευαισθησία το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα.

Για τη λίστα Μπόγιαρνς ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα όποια ονόματα Ελλήνων καταθετών συμπεριλήφθηκαν στις αρχές του 2015 και παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις του ίδιου του κ. Μπόγιαρνς.

Σε ότι αφορά την εμπλοκή του κ. Παπασταύρου είπε ότι η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί ενώ για τον πολιτικό του ρόλο στην προηγούμενη κυβέρνηση, ανέφερε ότι βοήθησε τη χώρα.

«Δεν δέχομαι κανιβαλισμούς και δολοφονίες χαρακτήρων», πρόσθεσε και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση.

Ιδίως με αφορμή δημοσίευμα που εμπλέκει τη σύζυγό του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πολιτική ζωή επιστρέφει σε λογικές νεοαυριανισμού.

Τόνισε πως είναι γνωστό σε όλους ότι με τη σύζυγό του ήταν σε διάσταση για 8 χρόνια και κατέθεταν χωριστές φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις πόθεν έσχες.

«Αυτά είναι γνωστά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Λυπάμαι γιατί δεν αναβαθμίζουμε το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Για πρώτη φορά αναγκαστήκαμε να κινηθούμε νομικά», υπογράμμισε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε αποφύγει το 3ο μνημόνιο αν δεν είχε προηγηθεί η διακυβέρνηση από τους κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι ο Φώτης Κουβέλης είναι ένα από τα μοιραία πρόσωπα στα χρόνια της κρίσης, ενώ ειδικά για το κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά, ανέφερε ότι εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ήταν μονόδρομος. Επίσης προανήγγειλε πως όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ενώ για την κυβέρνηση Σαμαρά είπε ότι, με τα όποια λάθη της, παρέδωσε μια χώρα σε καλύτερη κατάσταση από ότι την παρέλαβε κάτι που σημείωσε, ότι δεν μπορούν να πουν οι κ.κ. Παπανδρέου και Τσίπρας.

Για τον Κώστα Καραμανλή είπε ότι είχε το θάρρος να πει την αλήθεια και να μιλήσει για αναγκαίες παρεμβάσεις, πάγωμα μισθών και για περικοπές και τόνισε πως έχει πολύ καλές σχέσεις και με τον κ. Καραμανλή και με τον κ. Σαμαρά. «Σέβομαι την άποψή τους. Είναι πολύτιμοι συνομιλητές αλλά τις κρίσιμες αποφάσεις τις παίρνουμε μόνοι μας», συνέχισε και είπε ότι διατηρεί καλή σχέση και με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Σχετικά με το μεταναστευτικό και τη στάση της Αυστρίας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι με πρωτοβουλία του κάλεσε την Αυστριακή πρέσβη και διαμαρτυρήθηκε έντονα χωρίς να ακούσει επαρκείς απαντήσεις αλλά και χωρίς να δει κάποια αντίδραση από την κυβέρνηση.