Αυστριακό «μπλόκο» στην Ελλάδα

Αυστριακό «μπλόκο» στην Ελλάδα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πριν καλά καλά επιστρέψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας, οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας καλούν αύριο σε νέα σύνοδο τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία, αλλά και το Κόσοβο) για να συντονίσουν τη θέση τους για την προσφυγική κρίση, παρότι οι αρχηγοί της Ε.Ε. αποδοκίμασαν τις μονομερείς ενέργειες.

Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε, ένδειξη της σοβαρής κρίσης που περνούν πλέον οι σχέσεις Αθήνας – Βιέννης. Στις τελευταίες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ανάμεσα στον κ. Νίκο Κοτζιά και στον Αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς η ψυχρότητα ήταν διάχυτη. Στην Αθήνα θεωρούν ότι ο κεντροδεξιός κ. Κουρτς, μέλος του Λαϊκού Κόμματος, προσπαθεί να αφαιρέσει επιχειρήματα από την ανερχόμενη ακροδεξιά της Αυστρίας (32% στις δημοσκοπήσεις) και να προλειάνει το έδαφος για μελλοντική συνεργασία μαζί της.

Η Αυστρία την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την απόφασή της να θέσει ημερήσιο όριο 80 αιτήσεων ασύλου στο αυστριακό έδαφος και 3.200 διελεύσεις τράνζιτ, προκαλώντας τη σθεναρή αντίδραση των περισσότερων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής. Στη σύνοδο απετράπη υλοποίηση της απόφασης, καθώς αποφασίστηκε ότι κανένα κράτος-μέλος δεν θα παίρνει αποφάσεις μόνο του, αλλά και ότι θα διατηρηθούν τα σύνορα ανοιχτά έως την επόμενη σύνοδο, που προγραμματίζεται σε δύο εβδομάδες με τη συμμετοχή και της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή εξέλιξη στην Ειδομένη, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως «η κατανόηση της Κομισιόν σήμερα είναι πως υπάρχουν προσφυγικές ροές από την Ελλάδα στα Σκόπια» και ότι τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων είχαν ενημερώσει για τις κινήσεις τους μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πρόσθεσε ότι «είναι ξεκάθαρο σε ποιους είναι επιτρεπτό να περνάνε και σε ποιους όχι».

Από την πλευρά του το Βερολίνο, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Ζάιμπερτ, τονίζει ότι δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος και εκτιμά πως η σύνοδος Ε.Ε. – Τουρκίας θα αξιολογήσει τα ενδιάμεσα αποτελέσματα ώστε να λάβει αποφάσεις στη βάση αυτών. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Ζάιμπερτ είπε ότι «το βασικό ερώτημα ήταν το αν αξίζει να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στη συνεργασία με την Τουρκία, στη βήμα βήμα εφαρμογή του σχεδίου δράσης, να δώσουμε δηλαδή ακόμη λίγο χρόνο στην καταπολέμηση των διακινητών, στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στο Αιγαίο, σύντομα και με τη στήριξη του ΝΑΤΟ. Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ένα καθαρό “ναι”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή