Ν.Δ.: Δραματική η κατάσταση με το προσφυγικό

Ν.Δ.: Δραματική η κατάσταση με το προσφυγικό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία για τις προσπάθειες της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί την προσφυγική-μεταναστευτική πίεση προς την Ελλάδα, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των προς βορράν συνόρων της χώρας, προκειμένου να εδραιώσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο επικρατεί στη Ν.Δ., εν μέσω της ραγδαίας επιδείνωσης των δεδομένων για τη χώρα μας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει πλέον «δραματική την κατάσταση», ενώ ο τομεάρχης Αμυνας του κόμματος Αθ. Δαβάκης ζήτησε χθες λιγότερες δηλώσεις και περισσότερη σοβαρότητα από την κυβέρνηση, ασκώντας κριτική στον κ. Π. Καμμένο για τις διαβεβαιώσεις που έδινε τις προηγούμενες ημέρες περί οριστικής λύσης του προβλήματος και για την, αναλόγως δραματοποιημένη, χθεσινή του αντίδραση.

Το σκηνικό πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας ως άμεση απειλή και στα εθνικά δίκαια ήταν το αντικείμενο ευρείας «γαλάζιας» σύσκεψης (συντονιστική ομάδα εργασίας) στη Βουλή υπό τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των δύο αντιπροέδρων και του εκπροσώπου του κόμματος, των συντονιστών, του γραμματέα της Κ.Ο. και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, αλλά και συνεργατών του προέδρου, κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν διάχυτος ο προβληματισμός για την επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, αλλά και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα.

Η προχθεσινή πρωτοβουλία για «διάβημα» προς την Αυστριακή πρέσβειρα στην Αθήνα, το οποίο παρακολούθησε διά της επίσημης διπλωματικής οδού με καθυστέρηση και η κυβέρνηση, σηματοδοτεί και το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη για ένα πρόβλημα που απειλεί να λάβει χαρακτηριστικά μείζονος κρίσης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα πριν από τον κύκλο επαφών των δύο στις Βρυξέλλες, θα αναμείνει, πάντως, τις κινήσεις της κυβέρνησης τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου, κατ’ αρχήν με όρους ουσιαστικής ενημέρωσης για τις εξελίξεις. Προφανώς, ως αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. δεν θα αρνηθεί τη συμμετοχή της σε μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ωστόσο, όπως σημείωσε και το βράδυ της Δευτέρας (Star) ο κ. Μητσοτάκης, «η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Στο «γαλάζιο» επιτελείο επικρατεί προβληματισμός, καθώς η επιδείνωση της μεταναστευτικής κρίσης βρίσκει την ελληνική πλευρά με ανοικτές εκκρεμότητες και στο ζήτημα της αξιολόγησης, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα που δεν αποκλείεται να δρομολογήσει και πολιτικές εξελίξεις, με τον κ. Μητσοτάκη πάντως να επαναλαμβάνει, ως θέση αρχής έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου, ότι μεταξύ οικουμενικής και εκλογών προκρίνει τις κάλπες.

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Αρειο Πάγο και είχε συναντήσεις με την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Βασιλική Θάνου και την εισαγγελέα κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ενώ σήμερα προγραμματίζεται συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Νικ. Σακελλαρίου.

«Είναι φυσικό να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη Ν.Δ. για τη σωστή λειτουργία της Δικαιοσύνης, καθώς και για την απόλυτη θεσμική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την κ. Θάνου, αναδεικνύοντας αφενός την ανάγκη διακομματικής συμφωνίας επ’ αυτού, και αφετέρου, με αφορμή και την αποφυλάκιση του Γ. Ρουπακιά, την ανάγκη επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης, ώστε τελικά να μη δίνεται η εντύπωση στους πολίτες ότι οι καθυστερήσεις φτάνουν στα όρια της αρνησιδικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή