Ανοιχτό ενδεχόμενο νέας σύσκεψης των αρχηγών

Ανοιχτό ενδεχόμενο νέας σύσκεψης των αρχηγών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό «εάν συντρέχουν λόγοι», αφήνει ο κ. Αλ. Τσίπρας, έπειτα από τη σχετική πρόταση που κατέθεσε χθες η κ. Φώφη Γεννηματά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «έπειτα από δική της πρωτοβουλία» και της απάντησε ότι «δεν θεωρεί πως συντρέχει λόγος σύγκλησης του Συμβουλίου αυτήν τη στιγμή». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας «επιφυλάχθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο, εάν συντρέχουν λόγοι, αυτό να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά τη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου».

Η κ. Γεννηματά με την πρότασή της ζητεί «εθνική γραμμή αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης», αλλά και «υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Η κ. Γεννηματά, κατά τη συνάντησή της με τον κ. Παυλόπουλο περιέγραψε το προσφυγικό ως κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει τις εξελίξεις σε «εθνική τραγωδία». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως στην Ευρώπη εξελίσσεται μια επιχείρηση «ακραίων» κύκλων να «αξιοποιήσουν την ολιγωρία και τα λάθη της κυβέρνησής μας και να φορτώσουν στην πλάτη του ελληνικού λαού τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος».

Σύμφωνα με την ίδια, «όλη αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με το ότι η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, η αξιολόγηση καρκινοβατεί, μεγάλες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στους δρόμους, οδηγούν ξανά στη διαμόρφωση ενός αδιεξόδου και σ’ ένα συναίσθημα απελπισίας και οργής στον ελληνικό λαό». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε το προσφυγικό ως μείζον θέμα για την Ελλάδα και «υπαρξιακό πρόβλημα» για την Ε.Ε. «Μας αναλογεί εδώ –και θεωρώ ότι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε σήμερα και δεν μεγαλοπιανόμαστε, είναι αλήθεια– το να υπερασπιζόμαστε, άσχετα αν ορισμένοι άλλοι λαοί δεν το καταλαβαίνουν αυτό, ακόμη και το μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, από τη Χαρ. Τρικούπη ζητούν, επίσης, τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Aμυνας για ενημέρωση από τον υπουργό Εθνικής Aμυνας Π. Καμμένο, υπό το φως της τελευταίας άτυπης ενημέρωσής του προς τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στη συζήτηση που αφορά τον σχεδιασμό της νατοϊκής επιχείρησης για την ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Σημειώνεται, τέλος, ότι τα οργανωτικά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα καθυστερήσουν λόγω, μεταξύ άλλων, και των δρόμων που παραμένουν κλειστοί από τους αγρότες. Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε χθες να μεταθέσει την πανελλαδική συνδιάσκεψή της στις 19-20 Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι οι διαδικασίες για την αντίστοιχη διαδικασία της Συμπαράταξης παραπέμπονται για τον Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή