ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πριν τη Σύνοδο για το προσφυγικό

mi

Την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, «με εθνικό σχέδιο, που σήμερα δεν υπάρχει» το προσφυγικό, υπογραμμίζει σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προσθέτει ότι «είναι απολύτως αναγκαίο να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πριν και ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης – Τουρκίας, για να έχει η χώρα ενιαία εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης πριν τις 6 Μαρτίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα πραγματοποιεί γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Μητσοτάκης τους εξηγεί γιατί θεωρεί πως πρέπει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το προσφυγικό πρέπει να γίνει πριν από τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μέχρι στιγμής διαπιστώνεται σύμπτωση απόψεων.

Στην δήλωσή του αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης: «Η κατάσταση στην πατρίδα μας, κάθε μέρα γίνεται πιο κρίσιμη. Η Ελλάδα δέχεται, πέρα από τις δυνάμεις της, αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Η συνοχή της Ευρώπης δέχεται ισχυρά πλήγματα. Ένα μεγάλο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα με ανθρωπιστική διάσταση τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και τελικά εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα».

Αναφέρεται στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρέσβη της Τουρκίας και υπογραμμίζει ότι «η γειτονική χώρα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οφείλει να αντιληφθεί ότι η ανεμπόδιστη συνεργασία Ε.Ε. – Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών είναι προς αμοιβαίο όφελος. Δεν χωρούν ούτε υπαναχωρήσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα στο ΝΑΤΟ, ούτε κωλυσιεργίες. Το έγκλημα της παράνομης διακίνησης απελπισμένων ανθρώπων πρέπει να σταματήσει τώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης ζητά από την ελληνική κυβέρνηση: « να εφαρμόσει επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, να σταματήσει την ασύδοτη μετακίνηση των μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια, να δημιουργηθούν, όχι μόνον ανοιχτοί φυλασσόμενοι χώροι, αλλά και κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, αντίστοιχα, να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η δράση του Λιμενικού Σώματος, να αναληφθούν δράσεις ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ώστε να “αναδειχθεί” η σημερινή πραγματικότητα».

Καταλήγοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει: «η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν αντέχει να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Η συγκινητική στάση αλληλεγγύης του ελληνικού λαού δεν αρκεί από μόνη της. Οι παράνομες ροές πρέπει με κάθε μέσο να σταματήσουν τώρα. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να διαφυλάξει την έννομη τάξη, την ασφάλεια των πολιτών και τη σταθερότητα της χώρας».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Τετάρτη, είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το προσφυγικό και με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκησε περίπου 15 λεπτά.